Premierul Italiei: Gestionarea neconformă dintr-un spital din nordul ţării stă la originea focarului epidemic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
229 de persoane au fost infectate cu noul coronavir în Italia
229 de persoane au fost infectate cu noul coronavir în Italia

Premierul italian Giuseppe Conte a criticat gestionarea „complet inadecvată“ dintr-un spital pentru a explica propagarea rapidă a virusului în nordul Italiei, potrivit AFP.

„Este clar că există un focar acolo şi că de acolo virusul s-a răspândit“, a declarat Conte într-o emisiune televizată la canalul public Rai Uno.

„Acum se ştie, a existat o gestionare la nivelul unei structuri spitaliceşti complet inadecvată în conformitate cu protocoalele de siguranţă recomandate în astfel de cazuri şi aceasta a contribuit la răspândirea“ virusului, a adăugat Conte.

Principalul focar al epidemiei a fost identificat la Codogno, în apropiere de Lodi, la 60 km sud de Milano. În această localitate de 15.000 de locuitori a fost spitalizat miercurea trecută un bărbat de 38 de ani.

El este considerat drept „pacientul numărul zero“, sursa unui număr mare de cazuri identificate în Lombardia (nord-vest), regiunea cea mai afectată de virus, cu 200 de cazuri depistate dintr-un total de 270 în Italia, inclusiv şapte decese. Potrivit media, pe lângă soţia sa însărcinată în 8 luni şi alte rude, mai mulţi dintre medicii care l-au examinat au fost infectaţi, precum şi infirmiere, îngrijitori şi apoi pacienţi şi anturajul acestora.

De ce s-a răspândit atât de rapid coronavirusul în Italia

”Personalul medical nu a recunoscut imediat simptomele virusului.... Nu este totuşi vina medicilor, simptomele sunt foarte greu de identificat cu precizie”, spune comisarul pentru situaţii de urgenţă Angelo Borrelli.

Simptomele celor internaţi erau identice cu cele ale unei gripe obişnuite: nimeni nu s-a gândit imediat la coronavirus.

Niciunul din puţinii pacienţi diagnosticaţi nu fusese în China şi nici nu avuseseră contacte cu persoane sosite din China.

”În Italia s-a întâmplat exact ce s-a întâmplat în China: se vorbea despre virus, dar nu era încă niciun caz clar confirmat. Diferenţa este că, în plus, China a amânat mult anunţarea oficială a prezenţei virusului, în timp ce în Italia situaţia a fost comunicată imediat”, mai spune doctorul.

De asemenea, în Italia s-a făcut în ultima perioadă un mare număr de teste pentru depistarea virusului. ”S-au făcut peste 3000 de teste, o cifră mare, care arată că screeningul sanitar efectuat în Italia este foarte aprofundat, la nivel capilar”.

”Nu exclud ca motivul pentru care în ţările din restul Europei nu s-a răspândit atât de rapid, să fie tocmai acela că, nefiind cazuri semnalate, nu s-au făcut atâtea teste câte s-au făcut la noi”, recunoaşte la rândul său cercetătorul Fabrizio Pregliasco pentru Coriere della Sera.

Jurnaliştii de la Il Tempo critică strategia guvernului italia de luptă împotriva noului coronavirus.”Când premierul Conte anunţa cu mândrie că a anulat toate legăturile aeriene cu China, noi, jurnaliştii, am avertizat că măsura ar putea fi inutilă, pentru că foarte mulţi chinezi nu vin în Italia din China, ci din Dubai sau din alte locaţii. Pe de altă parte, dacă cursele cu China nu ar fi fost blocate am fi putut controla mai bine situaţia, i-am fi putut identifica şi izola mai uşor pe cei suspecţi. Dar probabil că obsesia guvernului de a nu fi acuzat de rasism a fost mai importantă (...)

Acum Austria a închis legăturile feroviare cu Italia, România a anunţat punerea în carantină a tuturor celor sosiţi din Lombardia şi Veneto, cu alte cuvinte, ceea ce n-am făcut noi cu alţii, fac alţii cu noi... ”, scrie publicaţia italiană.

Numărul de cazuri de contaminare cu noul coronavirus a rămas stabil luni în Italia, care încearcă să limiteze contagiunea printr-un cordon sanitar instituit în jurul a 11 localităţi din nordul ţării, considerate drept focar al epidemiei.

 Primul caz de coronavirus în sudul Italiei

Autorităţile italiene au informat marţi despre primul caz de coronavirus înregistrat în sudul ţării, la o femeie originară din Bergamo, la nord-vest de Milano, care se afla în vacanţă la Palermo (Sicilia).

Preşedintele regiunii Sicilia, Nello Musumeci, a confirmat într-un comunicat că femeia a ajuns la Palermo "înainte de starea de urgenţă (pentru coronvirus) decretată în Lombardia".

Femeia se afla în Sicilia cu un grup de prietene când a prezentat simptome similare cu cele ale noului coronavirus.

În momentul de faţă ea este internată şi plasată sub observaţie la secţia de boli infecţioase a spitalului Cervello din Palermo. Femeia "este conştientă şi nu prezintă condiţii deosebite de îmbolnăvire".

Echipele medicale efectuează de asemenea teste soţului şi tuturor persoanelor care au intrat în contact cu pacienta în ultimele zile.

Mostrele examinate de spitalul din Palermo vor fi trimise imediat spitalului Spallanzani din Roma, unde vor fi realizate alte teste.

Focarul de coronavirus din Italia afectează mai ales regiunile din nord, mai concret Lombardia, unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de contagiune, şi Veneto.

   Numărul de cazuri de infectare cu coronavirus din Italia a crescut la 283, în creştere cu 54 faţă de luni seara, a informat şeful Protecţiei Civile, Angelo Borrelli, citat marţi de DPA.

Acest număr include cele şapte persoane decedate şi un pacient din Roma care s-a recuperat în urma pneumoniei virale cauzate de Covid-19 şi a fost externat sâmbătă.

Pentru prima dată au fost semnalate cazuri în Toscana (două), în Tirolul de Sud şi în Sicilia (câte unul în fiecare regiune).

Contagiunea rămâne însă concentrată în nordul Italiei, cu 212 de cazuri în Lombardia, 38 în Veneto, 23 în Emilia-Romagna şi trei în Piedmont, a precizat Borrelli.

Creşterea bruscă de vineri a acestor cazuri, a făcut din Italia ţara cea mai lovită de coronavirus în Europa şi a treia pe plan mondial, după Coreea de Sud şi China.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite