Premierul irlandez, despre violenţele din Irlanda de Nord: Să nu intrăm într-o spirală care să ducă înapoi la era întunecată

Premierul irlandez, despre violenţele din Irlanda de Nord: Să nu intrăm într-o spirală care să ducă înapoi la era întunecată

De mai multe zile, Irlanda de Nord se confruntă cu proteste Proteste violente  FOTO: Getty Images

Premierul irlandez, Micheal Martin, a avertizat, sâmbătă, că populaţia nu trebuie să intre într-o „spirală” care ameninţă pacea în provincia britanică Irlanda de Nord, după aproape zece zile de violenţe, climat alimentat de Brexit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sâmbătă se împlinesc 23 de ani de la încheierea Acordului din Vinerea Mare din 1998 ce a pus capăt „Tulburărilor” care i-au opus timp de trei decenii sângeroase pe republicani, în special catolici partizani ai reunificării cu Irlanda, şi unionişti protestanţi, fervenţi apărători ai apartenenţei la Regatul Unit, conflict soldat cu aproximativ 3.500 morţi, informează AFP, citat de Agerpres.

„Avem datoria, pentru generaţia acordului şi pentru generaţiile viitoare, să nu intrăm într-o spirală care să ducă înapoi la era întunecată a uciderilor sectare şi a discordiilor politice”, a avertizat Micheal Martin într-un comunicat.

„Aceia dintre noi cu responsabilităţi politice avem sarcina de a ne juca rolul şi de a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla”, a adăugat el.

În Irlanda de Nord protestele continuă de mai multe zile

De mai multe zile, provincia britanică este zguduită de violenţe fără precedent în ultimii ani, în special în zone loialiste cu o majoritate protestantă, unde consecinţele părăsirii Uniunii Europene au alimentat un sentiment de trădare şi amărăciune.

Unioniştii au cerut vineri ca protestele să înceteze din „respect pentru regină şi familia regală” după moartea soţului reginei Elisabeta a II-a, prinţul Philip, la 99 de ani. Cu toate acestea, ciocniri au avut loc vineri seara, dar de o amploare mai mică decât în cursul săptămânii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările