Premierul Franţei doreşte în continuare să „sancţioneze” regimul sirian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean-Marc Ayrault, prim-ministrul Franţei FOTO Reuters
Jean-Marc Ayrault, prim-ministrul Franţei FOTO Reuters

Jean-Marc Ayrault, prim-ministrul Franţei, a declarat luni că Franţa doreşte în continuare să „amendeze” regimul sirian pentru folosirea de arme chimice împotriva populaţiei, urmând să acţioneze „ferm şi proporţionat”.

Franţa este hotărâtă să sancţioneze folosirea de arme chimice de către Bashar Al-Assad şi să îl împiedice să le mai folosească din nou, cu o acţiune fermă şi proporţionată”, a declarat şeful guvernului francez, citat de agenţia EFE.  

AFP informează, totodată, citându-l pe şeful guvernului de la Paris că miercuri se va organiza o dezbatere parlamentară în Franţa consacrată Siriei, „fără vot”.

Ayrault a făcut aceste declaraţii la finalul întâlnirii cu principalii lideri parlamentari pe care i-a informat asupra dovezilor serviciilor secrete franceze privind responsabilitatea regimului de la Damasc în atacul cu arme chimice din 21 august din apropiere de Damasc.


Citeşte şi:

Atacul din Siria de pe 21 august a fost comis de regim, afirmă Parisul

Atacul chimic de la 21 august, lângă Damasc, a fost comis de regimul sirian şi s-a soldat cu „cel puţin 281” de morţi, în special în rândul populaţiei civile, potrivit unor informaţii aparţinând serviciilor franceze de informaţii date publicităţii luni de către Guvern.

Deutsche Welle: Analiză despre situaţia din Siria. Neputinţa Europei

Ce trebuie, ce poate şi ce nu poate face Europa în situaţii de criză, precum războiul din Siria? Nu este pentru întîia oară că analiştii politici formulează, aidoma unei litanii, întrebarea.

Serviciile de spionaj americane ştiau cu trei zile înainte ca atacul chimic din Siria să se producă. „Dacă aţi ştiut, de ce n-aţi luat nicio măsură?“

Serviciile de informaţii americane ştiau cu trei zile că regimul Assad voia să lanseze un atac chimic letal, care s-a soldat cu moartea a câtorva sute de persoane, însă nu au anunţat opoziţia siriană, care condamnă deja Washingtonul pentru iresponsabilitatea sa, notează „Foreign Policy“.

Americanii îşi mută flota din Mediterană pentru a interveni în cazul unei ofensive militare în Siria

Portavionul USS Nimitz, cel mai mare din clasa sa, patru crucişătoare şi o navă de croazieră care-l însoţeau au fost redirecţionate către Marea Roşie, unde vor fi mobilizate pentru a interveni în spijinul unui eventual atac asupra Siriei. Deocamdată, vasele de război nu au ordin să plece către coastele siriene, dar această mutare le aduce într-o poziţie din care se pot mobiliza rapid.

VIDEO Bashar al-Assad: „Siria este capabilă să facă faţă oricărei agresiuni externe”

Bashar al-Assad a afirmat duminică, la o zi după declaraţiile preşedintelui american Barack Obama privind intervenţia militară în ţara sa, că „Siria este capabilă să facă faţă oricărei agresiuni externe”. Preşedintele a subliniat că ameninţările SUA nu descurajează Siria, ţară hotărâtă să lupte forţelor „teroriste” din Occident.

Intervenţia în Siria, pe lista de aşteptare

După ce păreau dispuşi să intervină în Siria fără acordul Organizaţiei Naţiunilor Unite, în Consiliul de Securitate al căreia Rusia şi China şi-au păstrat veto-ul, Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie par să ia o pauză de la atacul iminent, plănuit împotriva regimului Assad.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite