Premierul francez Manuel Valls înfiinţează un "super-minister" de Externe

Premierul francez Manuel Valls înfiinţează un

Premierul francez, Manuel Valls FOTO Reuters

Noul premier francez Manuel Valls îşi completează miercuri componenţa Guvernului prin numirea a zeci de secretari de stat, după ce a decis înfiinţarea unui "super-minister" de Externe, care include diplomaţia, comerţul exterior şi turismul, relatează AFP.

Numirea a câte doi sau trei secretari de stat pentru Comerţ exterior, Turism, Dezvoltare, Afaceri europene, Francofonie şi relaţia cu francezii din afara ţării este aşteptată pentru miercuuri după-amiază, într-o ceremonie la care va participa ministrul de Externe Laurent Fabius, ale cărui atribuţii tradiţionale au fost considerabil extinse.

Fără secretarii de stat, Guvernul Valls numără 16 miniştri, faţă de 38 din precedentul executiv al fostului premier Jean-Marc Ayrault.

Preşedinţia franceză a anunţat miercuri înlocuirea secretarului general de la Elysée, Pierre-René Lemas, cu Jean-Pierre Jouyet, un apropiat al preşedintelui socialist François Hollande şi fost ministru în mandatul predecesorului său de dreapta, Nicolas Sarkozy. Secretarul general este unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai şefului statului şi, din acest post strategic, are o contribuţie importantă în problemele de apărare şi de politică externă.

Controversată, decizia vizând transferarea Comerţului exterior şi Turismului de la Ministerul Economiei la cel de Externe - pentru prima oară din 1958 - vizează dinamizarea economiei Franţei, care se confruntă cu o scădere a competitivităţii pe scena mondială.

"Este vorba despre o logică a eficienţei, adică o concentrare a eforturilor statului în plan extern în vederea consolidării acţiunilor Franţei în lume", a explicat Ministerul de Externe de la Paris.

Reconfirmat în funcţie, Laurent Fabius a fost şi premier şi a deţinut mai multe funcţii în domeniul economic în precedentele Guverne franceze. Începând din 2012, el a stabilit "diplomaţia economică" printre priorităţile Ministerului de Externe.

Această mică revoluţie administrativă nu se bucură însă de unanimitate în Franţa. Sindicatul angajaţilor din Comerţul exterior (SPRIM) şi-a anunţat opoziţia. "Noul ministrul al Economiei, Arnaud Montebourg, este pe punctul de a fi lipsit de un intrument de politică economică. Este absurd", au afirmat reprezentanţi ai sindicatului. "Companiile înfiinţează locuri de muncă, nu Ministerul de Externe", a criticat, la rândul său, Valérie Pécresse, fost ministru pentru Buget în mandatul lui Nicolas Sarkozy.

Ea a exprimat temerile mediului de afaceri privind o eventuală organizare a micilor şi marilor exportatori în grupuri separate, pe modelul implementat de Germania - sub gestionarea unui minister considerat mai puţin familiarizat cu problemele concrete ale companiilor.

Argumentul este însă respins de Organizaţia specialiştilor din comerţul internaţional (OSCI), care include 2.000 de companii de comerţ şi 200 de firme de consultanţă pe plan internaţional.

"Decizia este, mai degrabă, un lucru bun", a declarat preşedintele OSCI, Etienne Vauchez. "Angajaţii de la Ministerul de Externe au o cultură foarte inspirată de mondializare, în timp ce la Ministerul Economiei, atenţia este îndreptată asupra Franţei", a explicat Etienne Vauchez.

"Este o schimbare care are sens, mai ales că, după cum se ştie, exporturile sunt realizate în mare parte prin eforturi diplomatice, în special când este vorba despre obţinerea unor contracte în ţările emergente", spune, la rândul său, Alberto Balboni, specialist în probleme de comerţ internaţional la centrul de cercetare Xerfi.

Până acum, activitatea consilierilor economici din ambasadele Franţei era stabilită de ministerele de specialitate din care proveneau aceştia (Agricultură, Finanţe, etc), însă, în urma extinderii atribuţiilor diplomaţiei de la Paris, ei vor depinde acum de Ministerul de Externe.

Miniştrii, obligaţi de Francois Hollande să nu intre cu telefoane la şedinţa de guvern

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, le-a cerut membrilor Guvernului să lase telefoanele mobile afară înainte de o şedinţă desfăşurată miercuri, "pentru a se concentra" în totalitate" asupra temelor discutate, informează AFP.

"Pentru a ne concentra asupra a ceea ce facem, preşedintele Republicii a decis să nu se mai intre cu telefoane mobile la şedinţa de guvern", a confirmat purtătorul de cuvânt al Cabinetului, Stéphane Le Foll.

"Fiecare participant va putea asculta şi discuta fără a utiliza acest instrument minunat", a precizat Le Foll.

Întrebat dacă François Hollande s-a conformat noii reguli, Le Foll a răspuns în glumă: "Nu am fost acolo să verific".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: