Premierul francez Edouard Phillippe şi-a dat demisia. Viitor incert pentru Roxana Mărăcineanu, ministrul francez al Sporturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Edouard Phillppe FOTO EPA-EFE
Premierul Edouard Phillppe FOTO EPA-EFE

Primul ministru francez, Edouard Phillippe şi guvernul său, şi-au dat demisia vineri, înaintea unei remanieri preconizate a guvernului de către preşedintele Emmanuel Macron.

Decizia a fost luată în urma unei întrevederi la Palatul Élysée între preşedintele francez şi guvern după mai multe săptămâni de consultări intense în vederea definirii unui ”noi drum” pentru ultimii doi ani de mandat ai lui Macron.

Premierul şi preşedintele francez au căzut de acord asupra faptului că doar un nou guvern va permite „o nouă cale” pentru Franţa.

"Un nou prim ministru va fi anunţat în următoarele ore", a declarat preşedinţia franceză pentru AFP. 

Această nouă echipă ar putea fi formată până miercuri, când are loc viitoarea şedinţă de Guvern, scrie Le Figaro, potrivit news.ro.

Nu se ştie dacă Roxana Mărăcineanu, actualul ministru al Sporturilor, îşi va mai găsi locul în viitorul excutiv.

Întrebată, miercuri, dacă va continua ca ministru, fosta înotătoare, născută în România, a spus: "Desigur, vreau să termin misiunile care mi-au fost încredinţate de la început şi să dezvolt acest minister pe două direcţii: educaţie şi sănătate. Am promis un punct de reper în luna mai, îmi păstrez angajamentele în legătură cu valorile mele şi cu ceea ce am propus pentru acest Minister al Sporturilor: să se angajeze în misiuni suverane care fuseseră puse puţin deoparte o vreme. Sunt pe deplin angajată pe acest subiect. "

Campioană mondială la 200 metri spate în 1998 şi vicecampioană olimpică în 2000, reprezentând Franţa, Roxana Mărăcineanu a fost numită, la 4 septembrie 2019, ministru al Sporturilor în locul Laurei Flessel, fostă campioană olimpică la scrimă, care a demisionat din motive personale. Ea era ministru în guvernul lui Edouard Philippe din 17 mai 2017.

Macron se confruntă cu două obstacole importante - stabilirea unei echipe obediente faţă de noile sale priorităţi politice şi trecerea membrilor acesteia de proba Înaltei Autorităţi pentru Transparenţa Vieţii Publice (HATVP), comentează ziarul.

În ceea ce-l priveşte pe Édouard Philippe, acesta se va întoarce la Le Havre, unde a fost reales în turul doi al alegerilor municipale.

Consiliul Municipal de la Le Havre urmează să se reunească sâmbătă pentru a-şi alege primarul.

În aprilie, Macron a spus că vrea să se „reinventeze” pentru a face faţă celor mai noi provocări cu care se confruntă republica franceză.

Duminică, partidul politic centrist Macron En Marche s-a prăbuşit la alegerile municipale din toată ţara.

Deşi Macron se bucură de popularitate la nivel european, imaginea sa internă a suferit din cauza protestelor vestelor galbene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite