Premierul francez a demisionat. Preşedintele Hollande i-a cerut să formeze un nou Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul francez, Manuel Valls, a demisionat, pe fondul discuţiilor aprinse din guvern privind politica economică. Francois Hollande i-a cerut lui Manuel Valls să formeze un nou guvern, potrivit AFP.

„Şeful statului i-a cerut să formeze o echipă în conformitate cu orientările pe care le-a definit el însuşi pentru ţara noastră“, se anunţă într-un comunicat al preşedinţiei franceze citat de Mediafax.

Demisia prim-ministrului vine pe fondul unor scandaluri în guvern din cauza politicii economice.  

Guvernul francez a fost zguduit duminică de critici dure privind modul în care ministrul Economiei Arnaud Montebourg practică politica economică, notează BBC.

Demisia guvernului vine după ce ministrul Economiei, Arnaud Montebourg, a făcut apel la adoptarea de noi politici economice şi a pus sub semnul întrebării ceea ce el a calificat drept „obsesia“ Germaniei faţă de rigoarea bugetară. Într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul francez „Le Monde“, Arnaud Montebourg a spus că este nevoie „să se ridice tonul“ faţă de Germania „prinsă în capcana politicii de austeritate“, apreciind că Franţa, unde creşterea întârzie să prindă avânt, nu mai poate aştepta ca „lucrurile să vină de la sine“.

„Trebuie să ridicăm tonul. Germania este prinsă în capcană de politica de austeritate pe care ea a impus-o întregii Europe“, a declarat ministrul socialist. 'Când spun Germania, vreau să vorbesc despre dreapta germană care o sprijină pe Angela Merkel. Franţa nu vrea să se alinieze la axiomele ideologice ale dreptei germane“, a continuat Montebourg, în interviu, cunoscut pentru luările sale de poziţie tranşante ce suscită uneori polemici.

Într-o primă reacţie la declaraţiile de sâmbătă ale lui Montebourg, Hollande a încercat duminică să se arate împăciuitor şi şi-a reiterat dorinţa de a-şi convinge partenerii europeni să opereze modificări în politica economică, „acordând prioritate creşterii“.

Însă lui Arnaud Montebourg i s-a alăturat ministrul Educaţiei, Benoit Hamon, care, tot prin intermediul unui interviu acordat presei franceze, i-a cerut preşedintelui Francois Hollande să modifice politica economică în sensul reactivării cererii, prin sporirea puterii de achiziţie a populaţiei, în detrimentul politicii de reducere a cheltuielilor, şi să blocheze demersurile cancelarului german Angela Merkel de a stabili politica europeană în domeniul economic. Merkel nu poate continua să fie cea care dă tonul politicilor europene, a spus Hamon, într-un interviu publicat duminică în „Le Parisien“, adăugând că: „Germania îşi vede de propriile interese, nu de cele ale Europei“.

Ministrul Economiei, Arnaud Montebourg, a fost pus la punct dur, duminică, de către membri din aturajul premierului Valls, calificând drept inacceptabile criticile formulate de către acesta la adresa politicii economice a Guvernului.

„Considerăm că o linie galbenă a fost încălcată, în măsura în care ministrul Economiei nu se poate exprima în asemenea condiţii asupra liniei economice a Guvernului şi în legătură cu un partener european ca Germania“, a declarat pentru AFP un apropiat al lui Valls.

„Premierul a decis să acţioneze“, a adăugat această sursă, lăsând să planeze îndoiala asupra memnţinerii lui Montebourg în post.

Montebourg şi-a susţinut luni punctul de vedere faţă de politica economică a cuplului François Hollande -Manuel Valls, apărându-se de acuzaţia de „încălcare a solidarităţii guvernamentale“.

Manuel Valls i-ar fi cerut preşedintelui să aleagă între el şi ministrul Economiei

Temperamentalul premier francez Manuel Valls s-a folosit de toată greutatea sa politică în ultimele ore pentru a-l elimina din Guvern pe ministrul Economiei, Arnaud Montebourg, cerându-i preşedintelui François Hollande să aleagă între cei doi, relatează Le Parisien, în ediţia electronică.

"Eu sau el! Dacă refuzi, va fi fără mine", i-ar fi spus Manuel Valls lui Hollande, furios din cauza criticilor ministrului Economiei Arnaud Montebourg cu privire la politica economică urmată de Executiv, potrivit unuia dintre apropiaţii săi.

Valls, a cărui autoritate era în joc, i-ar fi spus duminică unui prieten: "Nu mă voi lăsa Ayraultizat (o referire la fostul premier francez Jean-Marc Ayrault)". El nu intenţiona, după cum s-a dovedit ulterior, să se mulţumească doar cu o mustrare a lui Montebourg.

Aceasta nu este prima dată când Valls îi forţează mâna preşedintelui. Precedentul a avut loc în cazul Leonarda, în care era în total dezacord cu Jean-Marc Ayrault, şi prin urmare a ameninţat cu părăsirea Guvernului.

Dar, afirmă „Le Monde“ decizia de remaniere a Guvernului în aceste condiţii ar putea pune în pericol majoritatea în Adunarea Naţională.

În timp ce la începutul erei Valls erau doar câţiva "răzvrătiţi" din aripa de stânga a Partidului Socialist, în prezent ei sunt cu zecile. Alături de ei sunt deputaţii ecologişti şi cei comunişti. Ruptura cu ecologiştii a avut loc în momentul plecării din Guvern a doi miniştri din rândul acestora, în timp ce radicalii au ameninţat şi ei că părăsesc Guvernul la începutul lui iunie, fiind în constant dezacord cu preşedintele pe tema reformei teritoriale.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite