Premierul Croaţiei cere scuze Ucrainei pentru afirmaţiile pro-Rusia ale  preşedintelui ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE - Premierul croat Andrej Plenković
FOTO: EPA-EFE - Premierul croat Andrej Plenković

Premierul croat Andrej Plenković le-a cerut scuze miercuri ucrainenilor pentru afirmaţiile „scandaloase” făcute de preşedintele Zoran Milanović cu o zi înainte, transmite publicaţia ucraineană EuroIntegration.

Amintim că preşedintele Milanovici a declarat marţi că ţara sa îşi va retrage toate trupele din NATO dacă Rusia va invada Ucraina. Totodată, Milanovic a spus că Ucraina nu ar trebui să intre în NATO, exprimându-şi îngrijorări faţă de corupţia regimului de la Kiev.

Ministerul ucrainean de Externe a răspuns deja la această declaraţie prin invitarea ambasadorului croat Anica Jamic, potrivit EuropeIntegration.

"Preşedintele croat şi-a arătat dispreţul şi ingratitudinea faţă de ajutorul pe care Ucraina şi ucrainenii l-au acordat Croaţiei în timpul luptei sale pentru independenţă şi în lupta împotriva incendiilor devastatoare de anul trecut. Dar suntem convinşi că această ingratitudine este o trăsătură personală a sa şi nu se extinde asupra Croaţiei, un popor cu care suntem uniţi prin prietenie şi respect reciproc", a declarat Ministerul de Externe al Ucrainei.

Premierul croat Andrej Plenković, care se află în conflict deschis cu preşedintele, a transmis următorul mesaj ca răspuns:

„Dat fiind că nu avem soldaţi în Ucraina, iar contingentul de militari croaţi din Polonia s-a întors deja, nu ştiu ce trupe vrea preşedintele să retragă. Declaraţia sa legată de corupţie nu reprezintă poziţia guvernului, iar în numele guvernului îmi cer scuze”, a scris premierul Andrej Plenković pe Twitter.

Între cei doi oficiali croaţi există o relaţie extrem de tensionată, potrivit Politico, citat de G4Media. Premierul Andrej Plenković a avut dese confruntări cu preşedintele Zoran Milanović. Declaraţiile de marţi ale preşedintelui au stârnit confuzie pentru că, deşi preşedintele republicii este şeful suprem al forţelor armate, guvernul e cel care gestionează amplasarea trupelor croate în conformitate cu deciziile NATO.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite