Premierul bulgar Boiko Borisov nu demisionează, chiar dacă este acuzat de folosirea disproporţionată a forţei împotriva manifestanţilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
200 de manifestanţi au fost răniţi în urma ciocnirilor cu forţele de ordine, la Sofia
200 de manifestanţi au fost răniţi în urma ciocnirilor cu forţele de ordine, la Sofia

Premierul bulgar Boiko Borisov nu intenţionează să-şi dea demisia după primele violenţe înregistrate joi, pe fondul manifestaţiilor anticorupţie care zguduie Bulgaria de două luni. Guvernul bulgar a fost criticat pentru folosirea ''disproporţionată'' a forţei după violenţele soldate cu aproape 200 de răniţi.

Câteva mii de manifestanţi s-au adunat miercuri în faţa parlamentului, când şi-a început sesiunea de toamnă, iar mitingul a luat o întorsătură violentă.

Pe parcursul zilei au existat zeci de răniţi şi arestări, fără precedent în Bulgaria ultimilor ani, poliţia folosind grenade şi gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimile, în timp ce unii protestatari aruncau cu fumigene. 80 de poliţişti au fost răniţi iar aceştia au folosit spray cu piper.

Poliţia spune că 126 de persoane au fost arestate, printre care mai mult de 60 de „ultras”, de la galeriile de fotbal care aveau antecedente penale.

„Nu vom demisiona după aceste excese", a declarat joi parlamentarul Toma Bikov de la partidul GERB de centru-dreapta al lui Borisov.

„Acest lucru ar însemna că fiecare viitor guvern ar putea fi doborât de reprezentanţii contingentului criminal", a spus Bikov.

Unii dintre protestatari au fost înconjuraţi şi bătuţi, potrivit unui fotograf AFP, care a fost el însuşi rănit.

„Aceste ciocniri permit guvernului să marcheze un punct faţă de opinia publică", a comentat politologul Dimităr Ganev la televiziunea bulgară.

"Pragul intolerabilului a fost trecut (...). Am ridicat blocajele deoarece elementele criminale au depozitat materiale periculoase", inclusiv cocteiluri Molotov, a declarat joi în faţa jurnaliştilor directorul poliţiei din Sofia, Gheorghi Hadjiev.

De mai bine de o lună opozanţii ocupau trei intersecţii din Sofia.

„Unii protestatari, inclusiv suporteri ultras ai echipelor de fotbal, au agresat brutal" poliţia, a spus el. „Au atacat-o cu mijloace pirotehnice, bombe artizanale şi pietre de pavaj", a adăugat el.

Confruntaţi cu violenţele, organizatorii demonstraţiilor au vorbit despre „provocări", în timp ce apelurile lor la calm nu au fost auzite.

Aceştia cer demisia prim-ministrului Boiko Borisov, pe care îl acuză că a închis ochii la corupţie.

Mişcarea lor a luat pentru prima dată în două luni o întorsătură violentă, după ce guvernul a obţinut miercuri aprobarea parlamentului pentru a lansa un proiect controversat de reformare a Constituţiei.

Acest proiect a fost interpretat de protestatari ca o manevră ce permite prim-ministrului să rămână la putere până la sfârşitul mandatului său în 2021.

Într-o declaraţie dată în parlament, partidul conservator al lui Borisov a acuzat un magnat al jocurilor de noroc, Vasil Boikov, că i-a plătit pe bătăuşi.

Oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că aproape 200 de persoane au trebuit să primească îngrijiri medicale pe parcursul zilei, inclusiv 120 de poliţişti. Mai mulţi jurnalişti au fost răniţi de poliţie, inclusiv un fotograf AFP.

După dispersarea mitingului de miercuri seară, poliţia a ridicat joi dimineaţă două baricade în intersecţiile cheie din centrul oraşului din Sofia, spunând că obiecte periculoase, inclusiv un cocktail Molotov, au fost găsite ascunse în taberele de corturi.

Unii organizatori de proteste şi-au exprimat consternarea faţă de violenţele de miercuri şi au făcut apel la calm.

Borisov, care a fost aproape fără întrerupere la putere de mai bine de un deceniu, a refuzat până acum să demisioneze înainte de expirarea celui de-al treilea mandat în martie anul viitor.

În încercarea de a linişti protestatarii, veteranul premier a demis deja mai mulţi miniştri cheie şi a înaintat o propunere pentru o nouă constituţie, dar protestatarii au respins aceste mişcări.

Propunerea are puţine şanse de succes, deoarece Borisov nu are majoritatea de două treimi din parlament necesară pentru a-l promova şi analiştii o văd ca pe o încercare de a câştiga timp şi de a se agăţa de funcţii.

Guvernul Borisov, criticat pentru folosirea disproporţionată a forţei contra manifestanţilor 

Guvernul bulgar, ţintă a manifestaţiilor cotidiene în care i se cere demisia, a fost criticat pentru folosirea ''disproporţionată'' a forţei după violenţele soldate cu aproape 200 de răniţi în noaptea de miercuri spre joi, transmite AFP.

''Puterea a pus în scenă provocări care au dus la violenţe masive şi disproporţionate ale poliţiei contra manifestanţilor şi jurnaliştilor'', a subliniat preşedintele bulgar Rumen Radev într-un discurs transmis joi de postul public de radio şi televiziune.

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, le-a cerut autorităţilor bulgare să ''ancheteze toate atacurile contra jurnaliştilor raportate'' şi să ''sancţioneze agenţii de poliţie responsabili pentru un astfel de comportament inacceptabil''.

''De asemenea, trebuie date urgent instrucţiuni clare poliţiei pentru a respecta libertatea presei'', a subliniat Mijatovic.

La rândul său, organizaţia neguvernamentală Comitetul Helsinki a cerut Parchetului bulgar să ancheteze faptele comise de poliţişti ce au fost raportate de manifestanţi, precum lovirea acestora cu pumnul şi picioarele, şi ''arestările arbitrare''.

Şeful poliţiei din Sofia, Ghiorghi Hagiev, a explicat că ''anumiţi protestatari, printre care suporteri ultras ai echipelor de fotbal, au agresat brutal poliţia şi au atacat-o cu mijloace pirotehnice, bombe artizanale, pietre şi bucăţi de pavaj''.

După dispersarea manifestanţilor, poliţia a dezafectat corturile care blocau de aproape o lună trei intersecţii importante din Sofia.

Apropiat al opoziţiei socialiste, preşedintele Rumen Radev a făcut un apel la manifestanţi pentru a nu ceda. ''Protestele sunt singura acţiune posibilă şi justificată contra încălcării democraţiei bulgare. O demisie imediată şi necondiţionată a guvernului este singura ieşire posibilă din criză'', a subliniat şeful statului bulgar.

Protestele din Bulgaria au început în 9 iulie, principalele revendicări fiind demisia guvernului de centru-dreapta condus de Boiko Borisov şi a procurorului general Ivan Gheşev şi organizarea de alegeri anticipate. Scrutinul parlamentar la termen este prevăzut pentru martie 2021. 

La treisprezece ani de la aderarea la UE, Bulgaria rămâne cel mai sărac şi cel mai marcat de corupţie stat membru, conform indicelui de percepţie a corupţiei al Transparency International.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite