Premierul Armeniei a demisionat după 11 zile de proteste violente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serj Sargsian
Serj Sargsian

Fostul preşedinte armean Serj Sargsian, numit recent premier, şi-a prezentat luni demisia, în a 11-a zi de proteste, care au mobilizat împotriva sa zeci de mii de persoane, relatează AFP.

„Părăsesc postul de conducător al ţării“, a anunţat Serj Sargsian, citat într-un comunicat publicat pe site-ul său oficial.

„Nikol Paşinian (liderul contestării şi deputat) avea dreptate. Iar eu m-am înşelat“, a adăugat Sargsian, care a fost ales premier de către deputaţi în urmă cu o săptămână, după ce a fost zece ani preşedinte.

Acest anunţ-surpriză a avut loc la câteva ore după eliberarea lui Nikol Paşinian, reţinut cu o zi înainte la o manifestaţie în cursul căreia striga: „Toată lumea a înţeles deja că noi am câştigat!“.

Bucurie şi aplauze

Mii de manifestanţi reuniţi luni în Piaţa Republicii, în centrul capitalei armene, unde se află sediul Guvernului, au primit cu strigăte de bucurie şi aplauze noua demisie a premierului.

De la 13 aprilie, manifestaţii s-au succedat cerându-i demisia lui Serj Sargsian, acuzat de contestatari că se agaţă cu orice preţ de putere.

După zece ani la şefia statului, Sargsian a pus să fie adoptată o reformă constituţională care acordă puteri consolidate premierului şi îi lasă preşedintelui un rol onorific.

Un grup de militari activi s-a alăturat protestatrilor luni, potrivit Ministerului armean al Apărării, care a promis „inculparea“ acestor militari „dintr-o brigadă de menţinerea păcii (...) care au încălcat legea“ participând la o defilare antiguvernamentală.

Imagine indisponibilă

Protestatari de la Erevan FOTO EPA-EFE

Numeroşi foşti militari în uniformă şi studenţi de la facultatea de Medicină, îmbrăcaţi în bluze albe, au participat de asemenea la manifestaţii, luni, la Erevan, agitând steaguri americane şi blocând pentru o scurtă perioadă de timp străzile.

„Serj Sargsian este un lider care are o mentalitate sovietică. Iar lumea de azi cere o abordare cu totul nouă a problemelor“, a declarat pentru AFP un manifestant, Karen Haciatrian, un student în vârstă de 23 de ani.

În ceea ce-i priveşte, preşedintele Parlamentului Ara Babloian şi prim-vicepremierul armean Karen Karapetian, dar şi ministrul Apărării Vigen Sargsian au îndemnat luni la „dialog“ între manifestanţi şi autorităţi.

„Eu nu vreau ca un armean să se bată împotriva tuturor armenilor“, a declarat ministrul Apărării într-o conferinţă de presă.

Imagine indisponibilă

Militari armeni protestând faţă de regimul lui Serj Sargsian FOTO EPA-EFE

Afacere internă armeană

„Armenia recunoaşte dreptul de a manifesta liber şi garantează că oamenii pot să exercite acest drept“, a subliniat la rândul său, şeful diplomaţiei Eduard Nalbandian, îndemnându-i pe protestatri „să respecte legea cu privire la manifestaţii“.

Kremlinul urmăreşte „cu atenţie situaţia în Armenia“, o „ţară extrem de importantă“ pentru Rusia şi „aliatul său foarte apropiat“, a declarat, la Moscova, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin Dmitri Peskov, având grijă să sublinieze că această mişcare de protest este „o afacere internă armeană“.

Arestarea lui Paşinian, în vârstă de 42 de ani, a fost urmată duminică seara de o mare manifestaţie de protest la care au participat zeci de mii de persoane, în Piaţa Republicii, în centrul capitalei, unde se află sediul Guvernului şi unde au fost desfăşurate importante efective de poliţie.

Această primă manifestaţie organizată în absenţa lui Paşinian s-a încheiat paşnic. Manifestanţii şi-au reiterat însă voinţa de a continua să protesteze până la demisia lui Sargsian.

Manifestanţii îi reproşează lui Sargsian, un fost militar în vârstă de 63 de ani, că nu a ştiut să reducă sărăcia şi corupţia, în timp ce oligarhii controlează economia ţării.

O tentativă de negociere între Paşinian, un fost jurnalist şi vechi opozant, şi premierul Serj Sargsian, care s-au întâlnit duminică dimineaţa în faţa camerelor de luat vederi ale televiziunii într-un mare hotel din capitala armeană, a eşuat după o scurtă discuţie între cei doi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite