Premieră la Vatican: Un proces public începe sâmbătă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vaticanul va experimenta, sâmbătă, o premieră: un proces public trebuie să judece pentru furt pe majordomul Papei în scandalul scurgerii de documente "Vatileaks".

Prima audienţă a procesului lui Paolo Gabriele, la patru luni după arestarea sa spectaculoasă, se va deschide la 07:30 (08:30, ora României). Procesul cu durată necunoscută va asculta versiunea a diferiţi martori în jurul acestui scandal încă obscur, transmite Mediafax.

Opt jurnalişti selectaţi vor fi autorizaţi să asiste, fără să facă înregistrări, fără să folosească aparate de fotografiat sau camere de filmat, în mica sală unde doar 50 de persoane pot sta.

Niciodată în sistemul secret de stat pontifical nu a fost posibilă urmărirea în direct a unui proces.

Paolo Gabriele, un laic foarte credincios în vârstă de 46 de ani, tată a trei copii, cetăţean şi rezident al Vaticanului, era până la arestarea sa un servitor fidel al lui Joseph Ratzinger, primul şi ultimul care-l vedea în fiecare zi, pregătindu-i hainele de ceremonie, servindu-i mesele.

Timp de câteva luni, el a sustras şi copiat zeci de documente de pe biroul secretarului particular al Papei, Georg Ganswein.

Pentru asta, a petrecut 53 de zile într-o celulă a jandarmeriei Vaticanului, înainte de a fi plasat în arest la domiciliu la sfârşitul lui iulie.

Crezându-se mandatat de către "Duhul Sfânt", "Paoletto" a explicat judecătorilor micului stat că a acţionat pentru a dezvălui "răul şi corupţia" în sânul Vaticanului şi pentru că a constatat că Papa nu era informat de toate scandalurile.

Intervievat în februarie, încă sub pecetea anonimatului, de către postul de televiziune privat La Sette, a menţionat că exista la Vatican "un fel de omerta, (o voinţă) de a nu scoate la suprafaţă adevărul, nu atât din cauza luptelor pentru putere, pe cât probabil din teamă".

În interviu, a apreciat că aproximativ 20 de persoane "în diferite organisme" ale Vaticanului puteau fi implicate în "Vatileaks".

Ancheta a confirmat că nu era singur: posibili complici - ale căror identităţi sunt ascunse sub misterioasele litere "X", "W" ... - apar în decizia de concediere. De asemenea, Gabriele îşi confesa secretele unui părinte spiritual, "B".

Pentru moment, doar un singur om se va mai afla pe banca acuzaţilor pentru complicitate: informaticianul Claudio Sciarpelletti. Dar rolul său este considerat secundar.

"Paolo Gabriele şi-a recunoscut deja vinovăţia. Deci, cred că va fi condamnat. Dar de ce? Nimeni nu o ştie. Nimeni nu ştie nici dacă va exista eventual o graţiere a Papei mai apoi, aşa cum este posibil", afirmă vaticanistul Marco Tosatti pentru AFP.

"Acest proces, notează el, începe foarte rapid. Ceea ce arată foarte probabil o voinţă a Papei, dar şi a cardinalului Tarcisio Bertone (secretarul de Stat şi numărul doi al Sfântului Scaun), de a trata această poveste cât mai repede".

"Judecătorii, notează el, au identificat o serie de alte delicte posibile, deci, trebuie să se aştepte la faptul că există alte anchete şi alte persoane implicate", dezvăluie renumitul jurnalist de la La Stampa, cotidian potrivit căruia şi magistratura italiană ar putea fi sesizată ulterior.

De la publicarea în mai a cărţii jurnalistului Gianluigi Nuzzi, "Sua Santita", în care divulga documente confidenţiale, presa italiană scrie articole senzaţionale despre implicarea prinţilor Bisericii, fără să obţină confirmare.

Trei foşti cardinali au efectuat o anchetă proprie şi au remis la sfârşitul lui iulie raportul Papei.

În privinţa originii scurgerilor, ipoteza mai frecvent citată este cea a unei fronde împotriva absenţei transparenţei şi împotriva administrării cardinalului Bertone (un fel de şef al Guvernului Papei), vizând, în van, să obţină concedierea sa.

În opinia scepticilor, procesul majordomului este o modalitate de a acoperi scandalul, judecând un om probabil vinovat, însă manipulat. Alţii apreciază că procesul nu este decât debutul unei adevărate operaţiuni de transparenţă, pe care Papa Benedict al XVI-lea a aprobat-o.

În orice caz, transparenţa procesul va fi observată sub lupă, un risc asumat de către Vatican.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite