Premieră în justiţie: Irakian din Statul Islamic, condamnat pe viaţă în Germania pentru genocid împotriva minorităţii yazidi

Premieră în justiţie: Irakian din Statul Islamic, condamnat pe viaţă în Germania pentru genocid împotriva minorităţii yazidi

Un tribunal din Germania a condamnat la închisoare pe viaţă un adept ISIS care a lăsat să moară de sete o fetiiţă yazidi FOTO via news.ro

Un tribunal german a condamnat marţi - pentru prima oară în lume - la închisoare pe viaţă un irakian din cadrul Statului Islamic (SI), Taha Al-Jumailly, în vârstă de 29 de ani, pe care l-a găsit vinovat de genocid, crime împotriva umanităţii care au antrenat moartea, crime de război şi complicitate la crime de război” vizând minoritatea yazidi, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba despre o hotărâre istorică în recunoaţterea atrocităţilor comise de SI împotriva acestei minorităţi kurdofone şi este pentru prima oară în lume când un tribunal stabileşte că aceste masacre reprezintă un ”genocid”, recunoscut deja de către anchetatori ONU.
 
Lectura verdictului a fost întreruptă imediat după anunţarea sentinţei, deoarece condamnatul a leşinat.
 
Irakianul Taha Al-Jumailly, care aintrat în SI în 2013, a fost găsit vinovat de faptul că a lăsat să moară de sete, în vara lui 2015, la Fallujah, o fată yazidi în vârstă de cinci ani, pe care a cumpărat-o, împreună cu mama acesteia, ”ca sclave”, potrivit acuzării.
 
Din această cauză, fosta soţie a irakianului, Jennifer Wenisch, în vârstă de 30 de ani, a fost condamnată, luna trecută, la zece ani de închsoare cu privire la ”crimă împotriva umanităţii care a antrenat moartea” copilului.
 
Mama fetei este reprezentată de către trei avocaţi, între care libanezo-britanica Amal Clooney.
 
Amal Clooney.conduce, împreună cu Nadia Murad - o laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2018, o fostă sclavă sexuală a SI, originară din acelaşi sat ca victima - o campanie în vederea recunoaţterii acestor crime drept genocid.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările