Premieră istorică: toţi şefii agenţiilor britanice de informaţii, chemaţi în faţa Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefii celor trei agenţii de spionaj au vorbit aproape 90 de minute în faţa Parlamentului
Şefii celor trei agenţii de spionaj au vorbit aproape 90 de minute în faţa Parlamentului

Pentru prima dată în istorie, şefii celor trei mari agenţii de informaţii din Marea Britanie au apărut în faţa Parlamentului, într-o scenă demnă de filmele cu James Bond. Cei trei s-au folosit de acest prilej pentru a-l condamna pe Edward Snowden pentru dezvăluirile făcute cu privire la programul de colectare de informaţii ale Statelor Unite. „Este clar că adversarii noştri îşi freacă mâinile de bucurie, iar al-Qaeda jubilează”, a spus şeful MI6.

Cei trei directori ai serviciilor britanice de informaţii - MI6, serviciul de informaţii externe, serviciul intern de securitate MI6 şi Government Communications Headquarters, care monitorizează comunicaţiile - au apărut împreună în faţa Parlamentului. „Greutatea” acestei premiere istorice este cu atât mai mare cu cât, spre exemplu, identitatea şeful MI6 nici măcar nu era dezvăluită publicului. 

Într-o audiere de aproape 90 de minute în faţa Parlamentului de la Londra, şefii spionilor au atras atenţia asupra riscurilor generate de dezvăluirile lui Edward Snowden, care au pus în pericol operaţiuni secrete şi care sunt urmărite acum de al-Qaeda. 

Cu toate acestea, toţi cei trei directori de servicii au adăugat că dezvăluirile lui Snowden i-au făcut să se gândească serios să devină mai deschişi cu publicul în ceea ce priveşte operaţiunile pe care le conduc, transmite Reuters. 

Cea mai mare parte a activităţii lor trebuie însă să rămână secretă din motive ce ţin de siguranţa naţională, au subliniat ei. 

„Informaţiile de la Snowden au cauzat daune enorme, ne-au pus operaţiunile în pericol”, a spus John Sawers, directorul MI6, cunoscută în trecut ca SIS - Serviciul Secret de Informaţii. „Este clar că adversarii noştri îşi freacă mâinile de bucurie, iar al-Qaeda jubilează”.

Faptul că Sawers a folosit un tot atât de categoric chiar la prima sa apariţie în faţa Parlamentului arată cât de înfuriaţi sunt şefii serviciilor de spionaj de dezvăluirile lui Snowden şi de ceea ce ei numesc comportamentul „iresponsabil” al unor organizaţii media care au publicat informaţiile furnizate de fostul colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din Statele Unite.

Iain Lobban, şeful GCHQ - Government Communications Headquarters, echivalentului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale din România -, a adăugat că şefii agenţiilor de informaţii iau în calcul aplicarea unei strategii care să-i facă mai deschişi faţă de public. 

Vizibil emoţionat, Lobban a spus că anumite metode trebuie să rămână secrete şi a dat exemple punctuale din dezvăluirile lui Snowden care nu ar fi trebuit să fie niciodată publice. 

„Am văzut cum grupuri teroriste din Orientul Mijlociu, din Afganistan şi din alte părţi din sudul Asiei, discutând punctual dezvăluirile. Am văzut discuţii la anumite grupuri care, chiar şi aproape de casă, vorbesc despre modalităţi prin care să evite ceea ce percep acum drept mijloace vulnerabile de a comunica”, a adăugat acesta. 

CITEŞTE MAI  MULT

Germania ameninţă că va expulza orice diplomat american dacă se dovedeşte că a spionat

Hans-Peter Friedich, ministrul de Externe de la Berlin, a avertizat marţi că va expulza de pe teritoriul Germaniei orice diplomat american în cazul în care se va confirma că acesta a desfăşurat operaţiuni de colectare de date.

Serviciile secrete americane, luate la control

Agenţiile de informaţii vor fi anchetate de Senatul american din ordinul preşedintelui Obama cu privire la practicile de spionaj care au stârnit un scandal internaţional.

Obama şi-a pus toată lumea-n cap

Scandalul de spionaj stârnit de dezvăluirile lui Snowden şi strategia incoerentă privind Siria i-au înfuriat pe aliaţii americanilor, iar preşedintele Barack Obama este privit cu tot mai multă neîncredere. „Aliaţii nu mai au încredere în noi, iar inamicii nu se mai tem de noi”, a descris fostul vicepreşedinte american Dick Cheney situaţia grea în care deciziile administraţiei Obama au adus SUA pe plan mondial.

SUA se apără în scandalul internaţional de spionaj: nu am interceptat noi telefoanele, serviciile europene ne-au furnizat informaţiile 

Tensiunile privind practicile de colectare de informaţii ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a Statelor Unite ajung într-o nouă fază. După ce câţiva lideri europeni au devenit în ultimele săptămâni cei mai aprigi critici ai practicilor de spionaj ale SUA, aceştia au devenit dintr-o dată din victime indignate - colaboratori voluntari la programul de monitorizare a zeci de milioane de apeluri telefonice.

Şeful agenţiilor americane de informaţii: spionarea aliaţilor este „o stradă cu două sensuri”

Colectarea de date despre liderii mondiali este un „principiu fundamental” al agenţiilor de informaţii, iar activităţile statelor care se spionează între ele reprezintă „stradă cu două sensuri”, explică James Clapper, directorul comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA. Oficialul a subliniat însă faptul că interceptările care au adus SUA în mijlocul acestui scandal au fost realizate de serviciile europene din ordinul propriilor guverne.

Americanii l-au spionat pe Papa Francisc în timpul conclavului din martie

Agenţia Naţională pentru Securitate a Statelor Unite ale Americii l-a spionat pe arhiepiscopul argentinian Jose Mario Bergoglio înaintea şi în timpul conclavului de la jumătatea lunii martie, când acesta a fost ales Suveran Pontif, după demisia neaşteptată a Papei Benedict al XVI-lea.

Edward Snowden s-a angajat în Rusia: va oferi asistenţă tehnică unui site „mare”

Ruşii i-au găsit un loc de muncă lui Edward Snowden, fostul colaborator CIA ale cărui dezvăluiri privind programele de colectare de informaţii ale Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA au stârnit un scandal internaţional de spionaj.

CIA, dată de gol de factura la telefon. Agenţia spionează şi cetăţeni americani

Anual, puternica Agenţie Centrală de Informaţii (CIA) plăteşte companiei AT&T, cel mai mare furnizor de servicii de telefonie din SUA, mai bine de 10 milioane de dolari pentru a facilita operaţiunile antitero de peste hotare ale companiei. De fapt, CIA plăteşte această sumă pentru a avea acces la date confidenţiale pe care compania le colectează despre apelurile internaţionale efectuate de cetăţeni americani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite