Premieră în Franţa. Partidul de extremă-dreapta Adunarea Naţională a depăşit în sondaje formaţiunea preşedintelui Emmanuel Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul de extremă-dreapta Adunarea Naţională (Rassemblement National, RN) a depăşit pentru prima dată formaţiunea La République En Marche (LREM), fondată de preşedintele Emmanuel Macron, în intenţiile de vot la alegerile europarlamentare din luna mai a anului viitor, relatează agenţia Reuters.

Un sondaj Ifop publicat duminică arată că LREM ar obţine 19% din voturi (faţă de 20% în sondajul de la sfârşitul lunii august), în timp ce partidul Adunarea Naţională, condus de Marine Le Pen, ar fi votat de 21% dintre francezi, în creştere cu patru procente faţă de sondajul din august.

Dacă s-ar lua în calcul şi intenţiile de vot pentru partidul suveranist condus de Nicolas Dupont-Aignan şi pentru partidele lui Florian Philippot şi Francois Asselineau, foşti colaboratori ai şefei formaţiunii Adunarea Naţională (fostul Front Naţional), partidele franceze de extremă-dreapta ar obţine împreună un scor de 30%, faţă de 25% la sondajul din urmă cu două luni.

Sondajul, care a fost realizat în perioada 30-31 octombrie şi care s-a bazat pe răspunsurile a 1.000 de francezi cu drept de vot, a evidenţiat şi că partidul Republicanii, condus de Laurent Wauquiez, ar fi votat de 13% din electorat, un scor mai mic cu două procente faţă de august. 

În acest timp, formaţiunea de extremă-stanga France Insoumise a lui Jean-Luc Melenchon a pierdut trei procente de la sondajul precedent, ajungând la 11%.

Într-un sondaj Odoxa-Dentsu realizat la jumătatea lunii septembrie, partidele lui Emmanuel Macron şi Marine Le Pen se aflau la egalitate, cu aproximativ 21% din intenţiile de vot. Pe poziţia a treia se plasa formaţiunea politică Republicanii, cu 14%, cea de-a patra poziţie revenind partidului lui Melenchon.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite