Premieră pentru chinezi în Europa: Beijingul va dota armata Serbiei cu drone de atac şi alte echipamente militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serbia a lăudat China, marţi, pentru că va dota armata ţării balcanice cu drone şi alte echipamente, în contextul unor îngrijorări ale Occidentului legate de o acumulare de armament care ar putea ameninţa pacea din zonă, informează Associated Press.

Un comunicat al Ministerului Apărării din Serbia, emis la scurt timp după vizita unei delegaţii militare chineze, mulţumeşte Beijingului pentru susţinerea sa economică şi militară.

Oficialii sârbi au spus că au ajuns la un acord cu Beijingul pentru vânzarea de drone de atac, marcând primul export al unei astfel de arme chineze într-o ţară din Europa.

Ministrul Apărării Aleksandar Vulin a precizat că livrarea va avea loc în următoarele luni şi va „întări mult Armata sârbă, care va câştiga capacităţi pe care nu le-a avut în trecut”.

Serbia, care urmăreşte oficial integrarea în Uniunea Europeană, s-a întărit deja militar cu avioane de luptă, tancuri şi alte echipamente de la ruşi.

China este din ce în ce mai activă economic şi politic în Serbia şi în alte zone din sud-estul Europei, ca parte a campaniei globale „Centura şi Drumul”. Implicarea sa a stârnit îngrijorare din partea Occidentului, în ceea ce priveşte influenţa crescândă a chinezilor în regiune.

Serbia a acceptat livrarea a nouă drone Chengdu Pterodactyl-1, cunoscute în China ca Wing Loong, cu o posibilă achiziţie adiţională de 15 drone. Dronele de luptă au capacitatea de a nimeri ţinte cu bombe şi rachete şi pot fi folosite pentru misiuni de recunoaştere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite