Precedentul cipriot deschide Cutia Pandorei?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răul a fost deja făcut. Unul de proporţii şi de durată. Ideea că Uniunea Europeană, împreună cu FMI şi Banca Mondială, cu acordul unui guvern european membru al zonei euro, poate da permisiunea de a se preleva forţat un procent din economiile populaţiei, reprezintă nu numai un şoc, dar deschide o uriaşă şi foarte primejdioasă Cutie a Pandorei.

Din ea a ieşit deja o monstruozitate. Prelevarea forţată a unei sume de bani ca răspuns la criza unui sistem bancar naţional contravine marelui principiu agreat şi consfinţit la nivel european, cel al garanţiei absolute oferite tuturor depunătorilor cu depozite de până la 100.000 euro.

Pentru asta s-au creat depozitele speciale de garantare, pentru asta se asigură şi reasigură băncile începând cu 2008, tocmai pentru a se crea o protecţie socială pentru categoria vulnerabilă a micilor depunători.... atunci în numele cărui principiu statul protejează din nou sistemul bancar dintr-o ţară, sistem dovedit neperformant, solicitând nu numai un scarificiu fără precedent din partea populaţiei, dar obligând din nou contribuabilul european să suporte povara unui împrumut al “ultimei speranţe”?

Dar întrebarea de fond nu este legată de situaţia din Cipru şi nici măcar de moralitatea soluţiei. Ea vizează crearea unui precedent: acesta poate fi răspunsul deja agreat de instituţiile europene şi internaţionale pentru a face faţă unei crize extreme.

Sigur, imediat după ce negocierile de la Bruxelles cu autorităţile cipriote produseseră termenii acordului binecunoscut, comsiarul european Ollie Rehn a ieşit foarte repede să spună că este vorba despre o schemă unică şi irepetabilă. Exact aşa cum, în urmă cu ceva timp, se spunea despre Grecia... niciodată nu vom mai face aşa ceva, fiţi liniştiţi şi staţi pe locurile voastre, aveţi încredere! Teză reluată imediat şi de preşedintele Eurogrupului, apoi de toţi oficialii de la Bruxelles, speriaţi de reacţiile din Cipru şi îngroziţi de efectele de pe pieţele financiare. Ajunge?

Posibil, dacă planul B al ciprioţilor se va face auzit şi vom vedea dacă, da sau nu, Moscova acceptă să fie inclusă într-un eventual montaj de salvare financiară. Nu, căci soluţia ca atare are deja girul troicii Comisia Europeană - FMI - Banca Mondială şi, ca atare, poate fi invocată oricând ca precedent. În afara posibilităţii cvasinule ca troica să revină oficial asupra deciziei, atunci aceasta  figurează deja printre posibilităţile  acceptate ca răspuns la situaţii excepţionale. Sigur, putem începe o discuţie asupra semnificaţiei de “situaţie excepţională” numai că asta seamănă cu dezbaterea scolastică medievală asupra sexului îngerilor, atâta timp cât decizia va aparţine statelor naţionale, refugiate acum, din ce în ce mai mult, într-o politică de supravieţuire naţională.

Din păcate, aceasta le-a determinat în 2008-2009 să pună înainte de toate, cu orice preţ, salvarea băncilor proprii, chiar dacă se acumulaseră şiruri uriaşe şi incontestabile de dovezi privind managementul defectos, lipsa de profesionalism şi joaca inconştientă cu banii clienţilor. Atunci, ca şi acum, a fost privilegiată soluţia care a impus ţărilor un regim de austeritate pentru ca instituţiile bancare să fie salvate, vezi cazul Spaniei. Fără garanţia că ceva se va schimba, asta în ciuda încercării europene de a introduce un sistem de supraveghere pentru cele mai importante 6000 de bănci din zona euro.

În caz de criză majoră, vom vedea oare şi alte guverne din zona euro sau din a noastră, cea non-euro, entuziaste în a aplica o soluţie de acest gen?  Sigur, în acest moment, întrebarea este absolut incorect politică şi chiar poate fi catalogată drept o blasfemie curată. Dar dacă ...?

Dispunem oare o asemenea analiză de risc, în primul rând în plan financiar dar şi asupra consecinţelor de ansamblu asupra economiei, cu un capitol separat şi mai lung asupra riscurilor de explozie socială? Poate ar trebui să ne intereseze răspunsul. Să ne uităm ce se întâmplă mâine în Cipru dacă se deschid băncile. Sunt oare liniştiţi micii deponenţi sau, dimpotrivă, vor vrea cu tot dinadinsul să-şi retragă depunerile? Este sau nu avionul cu bani trimis de britanici pentru a-şi aproviziona în regim de urgenţă rezidenţii din Cipru un semnal premonitoriu? Vedem mâine...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite