Prăpastia dintre bogaţi şi săraci, printre cele mai importante teme din discursul electoral al candidaţilor la prezidenţialele din Lituania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afis electoral al candidatului independent Gitanas Nauseda FOTO EPA-EFE
Afis electoral al candidatului independent Gitanas Nauseda FOTO EPA-EFE

În ciuda creşterii economice, inegalitatea veniturilor şi sărăcia sunt problemele centrale ale alegerilor prezidenţiale din Lituania, care vor avea loc duminică, 12 mai, scrie Euractiv.

Nouă candidaţi se luptă pentru a înlocui actualul preşedinte, care este deja la al dolea mandat, Dalia Grybauskaite, dar sondajele arată că doar trei au şanse reale de a ajunge în turul doi de pe 26 mai, care coincide cu alegerile europarlamentare.

Printre pretendenţii de top se numătă prim-ministrul de centru-stânga Saulius Skvernelis, fostul ministru al Finanţelor susţinut de conservatori, Ingrida Simonyte şi economistul independent Gitanas Nauseda.

Principalul candidat de centru-dreapta, Simonyte, este popular printre votanţii educaţi şi înstăriţi, în timp ce accentele populiste ale campaniei lui Skvernelis rezonează cu oamenii din zona rurală.

Nauseda oferă o opţiune cuprinzătoare în ceea ce priveşte diviziunile dintre săraci şi bogaţi din fosta ţară sovietică de 2,8 milioane de locuitori.

„Cetăţenii sunt însetaţi după dreptate socială şi caută un candidat care poate diminua polarizarea socială din prezent“, a declarat pentru AFP Donatas Puslys, analist la Insitutul de Aaliză a Politicilor, din Vilnius.

Toţi candidaţii susţin vehement statutul  de membru al UE şi al NATO. Vilnius se numără printre cei mai vocali critici ai intervenţiei militare ruse în Ucraina. Spre deosebire de alte state membre UE est-europene, ţara a evitat confruntări majore cu Bruxellesul.

Prăpastia dintre bogaţi şi săraci

O creştere anuală fenomenală în ultimii ani – aproximativ 10 la sută – a dus la creşterea salariului mediu brut la 970 de euro.

Însă sărăcia şi inegalitatea veniturilor rămân printre cele mai mari din UE, în mare parte din cauza unei taxări progresive slabe.

Bruxellesul a îndemnat Lituania să folosească creşterea economică puternică de peste 3 la sută pentru a-şi lărgi baza de impozitare şi să cheltuiască mai mulţi bani pe politicile sociale.

Un tehnocrat care a avertizat în legătură cu distanţa din ce în ce mai mare dintre urban şi rural şi cu inegalitatea persistentă, Simonyte a promis că va reduce aceste deficienţe prin alimentarea creşterii economice.

„Nu putem să izolăm Vilniusul de restul Lituaniei“, a declarat ea în faţa susţintorilor săi, la un miting electoral din capitală.

Cheltuieli generoase  

Skvernelis, fost şef de poliţie, îi curtează pe lituanienii nemulţumiţi care locuiesc în zonele rurale mai sărace. Bărbatul în vârstă de 48 de ani, care i-a catalogat pe rivalii săi drept „elitişti“, a promis că va lupta împotriva corupţiei şi va continua cheltuielile generoase „pentru a reduce excluziunea socială şi a susţine familiile“.

Numit prim-ministru de către Uniunea Fermierilor şi Verzilor de la guvernare, după alegerile generale din 2016, Skvernelis a sugerat că ar putea demisiona dacă nu va reuşi să ajungă în turul doi.

„În timpul mandatului său, pensia mea a crescut cu 100 de euro“, a declarat Valentina Isacenko, în vârstă de 76 de ani. Pensia medie este de 360 de euro pe lună.

Bunăstarea socială

Cunoscut ca fiind priceput în domeniul financiar, Nauseda promite că va clădi o „bunăstare socială“ şi face apel pentru un dialog social mai mare. Fost consilier bancar, acum în vârstă de 54 de ani, Nauseda candidează ca independent şi are mulţi susţinători printre votanţi care vor un preşedinte imparţial care să se menţină la distanţă de luptele politice.

El insistă că nu se află nimeni în spatele său şi că independenţa sa înseamnă că va fi capabil să „echilibreze diferite interese“, pentru a ajunge la consens.

Era Grybauskaite

Cunoscută pentru competenţa sa în timpul celor două mandate, preşedinta Grybauskaite este menţionată ca pretendentă pentru funcţia de preşedintă a Consiliului European.

Preşedinţii lituanieni sunt şefii politicii externe şi deţin un loc la summiturile UE. De asemenea, ei numesc miniştri, judecători, pe şeful Armatei şi şeful  băncii centrale, dar trebuie deseori să fie susţinuţi de parlament sau prim-ministru.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite