"PPCD şi PD să candideze pe o singură listă la alegerile pentru europarlamentari"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

imagine proprie asupra pregătirii ţării pentru aderarea la UE în 2007. Hans-Gert Poettering, liderul Partidului Popular European şi al Democraţilor Europeni (PPE-DE) din Parlamentul European şi

imagine proprie asupra pregătirii ţării pentru aderarea la UE în 2007. Hans-Gert Poettering, liderul Partidului Popular European şi al Democraţilor Europeni (PPE-DE) din Parlamentul European şi candidatul cu cele mai mari şanse să devină la sfârşitul anului preşedintele Legislativului European, a acordat un interviu în exclusivitate Adevărului.
- Cum evaluaţi progresele României în domeniul combaterii corupţiei, a reformei sistemului juridic şi afacerilor interne, în perspectiva aderării la UE pe 1 ianuarie 2007?
- România este pe drumul cel bun şi trebuie să continue procesul de reformă. Însă, în mod cert, ţara nu a ajuns la destinaţia finală, dar noi ca oameni nu ajungem niciodată la destinaţia finală. Ceea ce regret este că proiectul de lege anticorupţie nu a fost acceptat în Parlamentul României. Acest lucru este foarte serios şi recomandarea mea este ca Parlamentul să facă un nou efort şi să accepte legea anticorupţie.
- Care este poziţia Popularilor din PE faţă de aderarea României în 2007?
- Aşteptăm acum Raportul Comisiei Europene despre progresele României. În funcţie de raport vom stabili dacă poziţia noastră este ca România să adere la UE la 1 ianuarie 2007 sau la 1 ianuarie 2008.
- PPCD şi-a întărit legăturile cu Partidul Creştin-Democrat din Germania, liderii creştin-democraţilor români având întrevederi cu Angela Merkel, cancelarul german, şi cu fostul cancelar, Helmuth Köhl. Este posibilă o creştere a importanţei viitorilor europarlamentari, proveniţi şi din partide mai mici ca PPCD, dar loiale doctrinei de centru-dreapta a PPE-DE?
- Toţi membrii grupului nostru sunt importanţi şi europarlamentarii români vor fi şi ei importanţi. Colegii noştri din România joacă deja un rol important în grupul nostru ca observatori. Noi am fi fericiţi dacă PPCD şi PD ar putea forma o singură listă pentru alegerile de europarlamentari ca să avem o puternică reprezentare din partea ambelor partide. Îi primim cu mare plăcere în grupul nostru şi ne aşteptăm pentru viitor la o foarte bună cooperare. PPCD are o lungă istorie de relaţii de prietenie cu CDU în Germania şi PPE, iar noi nu vom renunţa niciodată la această bună cooperare doar pentru că avem noi parteneri cum ar fi PD, cu care avem iarăşi bune relaţii şi vrem să le dezvoltăm în continuare. Aceste două partide ar trebui să aibă şi ele bune relaţii de cooperare între ele, iar noi vrem ca prietenii noştri politici să fie puternici în Parlamentul European.
- Credeţi că este posibil ca, în noile negocieri prelungite asupra bugetului UE pentru 2007-2013, România şi Bulgaria să piardă fonduri?
- Acum sunt negocieri între Comisie, Parlament şi Consiliu. Parlamentul European trebuie să insiste asupra puterii şi influenţei noastre în cadrul acestor discuţii. Dar nu cred că este posibil să se taie din fondurile destinate României şi Bulgariei.

Poettering nu crede în fracturarea Dreptei europene
În ciuda zvonurilor asupra unei fracturări a Dreptei din Parlamentul European, liderul popularilor din PE, Hans-Gert Poettering, a declarat că "întotdeauna au existat oameni care au crezut că am putea pierde membri, dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată". Poettering a admis că David Cameron, liderul conservatorilor britanici, a făcut concesii aripii eurosceptice din Camera Comunelor din grupul său şi le-a propus să părăsească PPE, "dar pe baza ipotezei că vor găsi aliaţi să construiască un nou grup". Precizând că PPE nu vede vreo posibilitate ca David Cameron să găsească aliaţi pentru noul grup, liderul popularilor s-a declarat optimist că euroscepticii vor rămâne în PPE-ED. "Ei au, de fapt, un angajament scris să stea în grupul nostru cel puţin până la sfârşitul anului 2009 iar noi am schimbat statutul grupului pentru ca, în mod particular, britanicii să poată avea poziţii proprii în ceea ce priveşte Constituţia Europeană şi afacerile instituţionale."

Moldova nu va intra prea curând în UE
"După extinderea UE cu România şi Bulgaria, noi chiar trebuie să discutăm unde vor fi graniţele UE", a declarat Hans-Gert Poettering, liderul popularilor din PE. "Dacă noi extindem tot mai mult Uniunea, riscăm ca ea să intre în colaps", a adăugat el. Precizând că UE are nevoie pentru a funcţiona de Constituţie şi că nu pot fi făcute, deocamdată, promisiuni altor ţări care vor să adere la Uniune, Poettering a declarat că "ţări ca Moldova, ca Ucraina au o orientare europeană şi ar trebui să le ajutăm în mod special economia, dar mai ales democraţia". " În prezent, problema aderării lor nu este pe agenda politică a UE, dar nu o putem exclude pentru totdeauna".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite