Povestea unui James Bond al zilelor noastre. Cine este Christopher Steele, spionul care a anchetat legăturile lui Trump cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christopher Steele, fost agent al serviciului de informaţii externe al Marii Britanii FOTO Guliver / Getty Images / PA / Victoria Jones
Christopher Steele, fost agent al serviciului de informaţii externe al Marii Britanii FOTO Guliver / Getty Images / PA / Victoria Jones

Fost agent al serviciului britanic de informaţii externe MI6, Cristopher Steele poate fi descris drept un „James Bond“ al zilelor noastre, care rezolvă cazuri dificile legate de acţiuni ale Moscovei.

Cristopher Steele este omul care stă la baza interminabilului coşmar al preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump. Cele două anchete din SUA privind presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi posibilele legături dintre echipa de campanie a lui Trump şi Moscova (una a procurorului special Robert Mueller, iar cealaltă a Comisiei de informaţii a Camerei Reprezentanţilor) au pornit de la un dosar pe această temă întocmit de fostul spion britanic.

Deşi numele lui a ajuns în atenţia tuturor după ce a adunat informaţii despre acest subiect extrem sensibil, Christopher Steele s-a ocupat şi de alte cazuri de notorietate globală, inclusiv de cel al fostului spion FSB Aleksandr Litvinenko, care a murit otrăvit cu poloniu când se afla în exil la Londra. 

De altfel, Steele, a cărui viaţă pare să fie mai degrabă un scenariu de film, este expert în spaţiul rusesc, unde şi-a şi petrecut multă vreme.

Din Yemen în Rusia

Povestea lui începe în Yemen, în portul Aden, unde s-a născut în anul 1964. Tatăl său era meteorolog în cadrul armatei britanice şi era trimis la post în diverse zone din lume, astfel că Steele a avut de mic şansa să călătorească în locuri îndepărtate.

A stat apoi ceva mai mult timp în Cipru şi în insulele Shetland din Scoţia, unde a dezvoltat o pasiune pentru observarea păsărilor. A studiat la Universitatea Cambridge, unde a devenit preşedinte al faimoasei societăţi de dezbateri Cambridge Union. În 1986 şi-a obţinut diploma în ştiinţe politice şi sociale. Imediat, a fost recrutat de serviciul britanic de spionaj MI6. A lucrat câţiva ani la Londra, iar în 1990, la numai 26 de ani, a fost trimis la post în străinătate - la ambasada britanică din Moscova.

Sub acoperirea unui post de diplomat, Steele a ajuns în zone din Rusia ce nu fuseseră anterior accesibile străinilor. Era la Moscova când URSS s-a destrămat. A fost martor al tranziţiei. A realizat apoi că agenţii KGB care erau cu ochii pe el deveniseră agenţi FSB. Sistemul era acelaşi. 

În 1993 a plecat din Moscova şi, după o misiune la Paris, a fost trimis în 2003 la baza aeriană Bagram din Afganistan pentru a antrena membri ai forţelor speciale pentru operaţiuni împotriva talibanilor.

Întors în Marea Britanie, el a devenit în 2006 şeful biroului care se ocupa de Rusia în cadrul MI6. În acelaşi an a primit cazul Litvinenko, fostul agent FSB care a murit otrăvit cu poloniu. Steele a fost cel care a ajuns, în cele din urmă, să stabilească faptul că statul rus s-a aflat în spatele asasinatului.

O tragedie care l-a marcat

Anul 2009 a fost unul de cotitură pentru el. Soţia lui, Laura, a murit din cauza unei afecţiuni a ficatului. Totul s-a schimbat atunci. Christopher Steele a plecat din MI6 şi şi-a înfiinţat propria companie de informaţii, specializată pe zonele Rusiei şi Ucrainei. În 2010, firma sa Orbis Business Intelligence a contribuit la lansarea investigaţiei privind corupţia din FIFA.

Anii au trecut, reputaţia lui a continuat să crească, iar sutele de rapoarte despre Rusia şi Ucraina întocmite de firma sa au fost privite cu încredere atât de oficiali din Marea Britanie, cât şi de oficiali din SUA.

În primăvara anului 2016, Glenn Simpson, fondatorul firmei de cercetare Fusion GPS l-a abordat pe Steele, propunându-i să adune informaţii despre candidatul (pe atunci) Donald Trump pentru un client anonim. 

În 2015, publicaţia conservatoare „The Washington Free Beacon“ angajase firma Fusion să facă o cercetare despre Trump. După ce Beacon a renunţat la investigaţie în primăvara lui 2016, Comitetul Naţional Democrat a oferit finanţarea necesară, relevă „Business Insider“.

Surprinzător, Steele nu ar fi ştiut cine plăteşte cercetarea, ci numai că trebuie să se concentreze asupra directorului de campanie de la acea vreme al lui Trump, Paul Manafort. Dar nu a trecut mult şi investigaţia a ajuns la chiar la candidatul republican. 

Astfel, fostul spion ar fi aflat că ruşii au informaţii compromiţătoare despre o presupusă escapadă a lui Trump cu prostituate la Moscova. A descoperit apoi, printre altele, dovezi legate de un atac cibernetic rus de proporţii şi indicii potrivit cărora Kremlinul era satisfăcut de rezultatele acţiunilor sale de a diviza SUA. 

În prezent, anchetatorii încearcă să stabilească dacă dosarul întocmit de Steele stă în picioare, iar până acum, cel puţin o parte dintre informaţii s-au confirmat. Între timp, Steele îşi duce viaţa discret, în stilul în care a fost antrenat pentru a fi agent secret.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite