Povestea singurului supravieţuitor al unei execuţii ruseşti în Bucea: „M-am prefăcut mort. Nu m-am mişcat şi nu am respirat”

Povestea singurului supravieţuitor al unei execuţii ruseşti în Bucea: „M-am prefăcut mort. Nu m-am mişcat şi nu am respirat”

Foto: Captură video YouTube

Ivan Skyba, taximetrist şi tată a patru copii, a scăpat cu viaţă din mâinile invadatorilor ruşi, cu toate că a fost împuşcat. Întâmplarea a avut loc în apropiere de capitala ucraineană, Kiev, la începutul războiului, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Totul a început pe 24 februarie, ziua în care ruşii au invadat Ucraina. Ivan Skyba îşi conducea taxiul prin capitala ucraineană când a auzit primele explozii. Taximetristul nu credea că ruşii îi vor invada ţara. „Nu mi-am imaginat că se va întâmpla”, a afirmat Skyba pentru BBC
 
La scurt timp, dispecerul a sunat şi a comunicat că toate taxiurile trebuie să se întoarcă la bază. 
 
Pentru a-şi putea susţine familia financiar, Ivan Skyba, în vârstă de 43 de ani, lucra ca taximetrist şi uneori ca renovator de clădiri. În acea dimineaţă, prima sa preocupare a fost să facă rost de documentele familiei, în cazul în care erau constrânşi să fugă. A plecat spre oraşul Brovarî, unde locuia şi de acolo s-a îndreptat spre Bucea, unde se aflau soţia şi copiii săi, în vizită la bunici. Acolo aveau să rămână până îşi făceau un plan. 
 
„Circulau diferite zvonuri că ruşii se apropie. Am început să amenajăm adăposturi în pivniţe, aducând lucruri acolo”, a declarat bărbatul. 
 
Trei zile mai târziu, 27 februarie, ruşii se aflau în apropiere. Aproape imediat a avut loc o ambuscadă din partea artileriei ucrainene. Invadatorii erau convinşi că localnicii le comunicaseră soldaţilor ucraineni locul în care se află.
 
Oamenii se mobilizau pentru a-şi apăra comunităţile. Ivan Skyba şi prietenul său Svyatoslav Turovsky, au auzit că unii bărbaţi care luptaseră împotriva ruşilor în regiunea Donbas alcătuiau în Bucea o unitate a Forţei de Apărare Teritorială a Ucrainei. Astfel, cei doi au decis să se alăture. 
 
„Ne făceam datoria la punctele de control, verificam documentele şi ne asiguram că oamenii nu poartă arme", povesteşte Skyba. „Am ajutat la organizarea trecerii în siguranţă a oamenilor pentru că ştiam zona". 
 
Unitatea din care făcea parte Skyba era slab aprovizionată cu arme. Ei dispuneau de o puşcă, o grenadă şi un binoclu pe care îl împărţeau la nouă bărbaţi. 
 
Însă, situaţia s-a schimbat pe 3 martie, când invadatorii s-au întors cu forţe proaspete „în a doua jumătate a zilei, în jurul prânzului". 
 
Ivan alături de alţi cinci luptători se aflau la un punct de control improvizat când ruşii s-au întors. Alţi doi luptători li s-au alăturat. Toţi 8 s-au ascuns rapid în casa unei femei, Valera Kotenko, când şi-au dat seama că sunt înconjuraţi de ruşi.  
   
Următoarea zi, soldaţii ruşi care patrulau i-au găsit pe bărbaţi şi pe proprietară şi i-au obligat să iasă din casă, fiind ameninţaţi cu o armă. Aceştia au fost căutaţi de tatuaje care ar fi putut confirma aparteneţa militară. Apoi, i-au dus la o bază de pe strada Yablunska 144. Pantofii şi telefoanele mobile ale acestora au fost confiscate. 
 
Noi dovezi ale crimelor din Bucea: imagini cu execuţiile paraşutiştilor ruşi. Mărturiile unui supravieţuitor
 
Bărbaţii au fost bătuţi, conform taximetristului, iar ruşii îi bănuiau că erau luptătorii unui grup naţionalist antisovietic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial: „Sunteţi luptătorii Bandera. Aţi vrut să ne ardeţi cu cocktailuri Molotov! Acum vă vom arde de vii!”, potrivit BBC.
 
Ivan Skyba a povestit că Vitaly Karpenko, unul dintre bărbaţii care se afla cu ei, în vârstă de 28 de ani, a fost împuşcat.  
 
Apoi, unul dintre paznicii de la punctul de control le-a spus invadatorilor ruşi că prizonierii sunt luptători. Bărbatul a fost lăsat liber şi este judecat de ucraineni pentru înaltă tradare. Restul bărbaţilor au fost duşi în curte şi împuşcaţi. Ivan Skyba a reuşit să supravieţuiască, glonţul trecându-i prin partea stângă a abdomenului. 
 
Am căzut şi m-am prefăcut că sunt mort. Nu m-am mişcat şi nu am respirat. Afară era frig şi se vedea cum respiri”, a declarat Skyba. Cadavrele bărbaţilor omorâţi au fost aduse în curte, rămânând acolo timp de circa o lună. 
 
Foto The Times / Bărbaţii ucişi de ruşi
 
După ce soldaţi ruşi au plecat, crezând că cei 9 bărbaţi ucraineni sunt morţi, Ivan Skyba s-a târât până la un gard din apropiere, intrând într-o casă părăsită de proprietarii săi în timpul atacului. 
 
În interiorul casei, taximetristul şi-a tratat rana cu un lichid antiseptic pe care l-a găsit în baie şi s-a schimbat în hainele pe care proprietarii casei le-au lăsat în urmă.  
 
Când aproape adormise a auzit nişte voci. Erau voci ruseşti.  
 
„M-au văzut şi au început să mă întrebe cine sunt şi ce fac acolo”. Apoi, Ivan Skyba le-a spus acestora că el este proprietarul casei şi că familia lui a fost evacuată. Despre rănile sale, el le-a spus invadatorilor că sunt rezultatul atacurilor. Militarii ruşi i-au crezut povestea, însă i-au spus că nu poate rămâne acolo. 
 
Invadatorii i-au spus că îl vor duce la baza lor medicală.  „Am fost îngrozit de ce se va întâmpla mai departe – de la o captivitate la alta.” 
 
La bază, medicii i-au tratat rănile. Bărbatul a fost adăpostit alături de alţi civili în buncărul clădirii. După câteva zile, li s-a permis să plece. 
 
Ivan şi-a găsit apoi familia şi au decis să fugă din Bucea şi, în cele din urmă, din Ucraina. 
 
În acest moment, cu toţii sunt în Polonia. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările