Povestea istoricului de 90 de ani confundat de autorităţi cu un terorist ISIS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Akash Khadka
FOTO Akash Khadka

În vârstă de 90 de ani, profesorul David Mayer, un fost militar american, are acelaşi nume cu un terorist ISIS, cunoscut şi ca „Ahmed cel beteag”, şi se teme că SUA nu-l va scoate niciodată de pe lista persoanelor urmărite, relatează The Guardian.

În ultimii trei ani, unele ramuri ale guvernului american par a fi confuze. David Mayer, profesor emerit la Universitatea Manchester spune că această încurcătură i-a întrerupt munca de mai multe ori, l-a făcut să piardă un post şi cel puţin o dată nu s-a putut urca în avion.

După ce a servit în armata americană într-o poziţie de locotenent în Coreea, unde beneficia şi de permisiunea FBI-ului de a accesa documente secrete, Mayer a lăsat toate astea în urmă şi a făcut o carieră în mediul academic.

Problemele bărbatului au început în urmă cu mai bine de doi ani, când acesta a încercat să cumpere un poster vintage al unui teatru de pe eBay. Vânzătorul i-a trimis un e-mail spunându-i că pachetul său a fost returnat cu un mesaj de la vama americană care declara că „numele destinatarului se potriveşte cu o parte / entitate interzisă care nu poate trimite sau primi exporturi”.

Profesorul a rămas confuz, întrucât posterul doar promova o piesă de teatru din secolul XIX numită „Puterea aurului”.

„Era unul din acele postere care mi-a dezvăluit multe lucruri despre lumea teatrului de la acea vreme, dar nu mă pot gândi la nimic subversiv”, a declarat Mayer.

Cum de la Serviciul Poştal american nu a primit vreun răspuns, profesorul a încercat pe Google, de unde a descoperit că un militant cecen numit Ahmed Chatayev, cunoscut şi ca „David Mayer” (un nume fals dintr-o serie de identităţi şi prorecle, printre care şi „Ahmed cel beteag”), ar fi dat în urmărire de către autorităţile din SUA. Bărbatul este suspectat că ar fi în spatele atacului din 2016 asupra unui aeroport din Istanbul, fiind pus în 2015 de către guvernul american pe o listă de persoane urmărite.

De atunci, adevăratul David Mayer, care a urmat o carieră academică şi s-a mutat în Manchester în urmă cu 40 de ani a început să aibă mai multe probleme. Iniţial, acesta credea că e doar o eroare birocratică a autorităţilor americane, însă la doi ani de atunci, acesta s-a resemnat.

Mayer a contactat poşta americană, un congresman american, ambasada SUA din Londra şi a angajat chiar şi un avocat care să-i urmărească cazul, dar fără succes. 

Profesorul tot nu poate primi pachete din SUA, marea majoritate a scrisorilor oficiale sau a pachetelor fiind returnate la expeditori. Acesta e de părere că în modul acesta a pierdut şi zeci de scrisori personale.

„Nu-mi primesc scrisorile, nu sunt informat de conferinţe sau de cărţile şi eseurile pe care le public în America, fiindu-mi dificil astfel să colaborez cu editorii”, spune bărbatul.

Mayer a avut probleme şi când a încercat să călătorească, ultima oară fiind întors din drumul său către SUA. În cele din urmă, după o lungă discuţie cu autorităţile de la aeroport, acesta a primit acordul să zboare cu avionul.

Adăugând sare pe rană, unele ramuri din guvernul american sunt conştiente de situaţie şi îşi amintesc că Mayer este de fapt un cetăţean american. „Nu au nicio problemă în a-mi trimite observaţii fiscale”, spune acesta.

Conform The Guardian, ambasada SUA a refuzat să comenteze situaţia, invocând probleme de confidenţialitate.

Nici măcar moartea lui Ahmed de anul trecut nu l-a ajutat pe profesor, acesta plângându-se că un pachet a fost returnat expeditorului din SUA chiar luna trecută.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite