Poveste tragică despre competiţie la nivel înalt, ambiţie nemăsurată şi cădere în neant

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igors Rausis
Igors Rausis

Pare doar o poveste din seria celor imaginate odinioară de Stefan Zweig sau asemănătoare celor care, peste un secol, au acuzat marea înşelătorie prezentată în turnee mondiale succesive drept „Turcul mecanic jucător de şah“.

Numai că nu este o poveste, ci relatarea unei tragedii umane care de-abia de acum înainte va începe să curgă fără putinţă de întoarcere, odată cu închiderea porţilor oricăror competiţii de şah pentru Igors Rausis, mare maestru internaţional de şah, odată cu un blam social cumplit de suportat.

Iată faptele care s-au petrecut în urmă cu trei zile la Strasbourg cu ocazia unui turneu de şah la care a participat marele maestru ceh de origine letonă. În jurul competiţiei desfăşurate în pavilionul Josephine din Parc de l'Orangerie se ţesuse un mare interes tocmai pentru că se aştepta cu nerăbdare prestaţia acestui jucător în special deţinător al unui scor ridicat în tabloul ELO, adică 2700 de puncte la care ajunsese extrem de repede în doar câţiva ani. Mult prea rapid, neobişnuit pentru acest nivel, lucru care a alertat autorităţile din lumea şahului profesionist care au început să-l supravegheze în mod discret.

Igors Rausis

La Strasbourg, începe să fie suspectă ieşirea sa din sală pentru a se duce la toaletă exact în momentele decisive ale partidei. Mai târziu avea să se dovedească faptul că supravegherea era realizată de profesionişti care au putut să transmită imediat arbitrului principal al partidei fotografii care arătau foarte clar cum jucătorul consulta un telefon mobil pe care instalase softuri profesioniste care analizau partida şi-i dădeau cea mai bună soluţie posibilă pentru a continua. Şi, evident, pentru a câştiga.

Dovezile sunt mai mult decât suficiente pentru suspendarea lui Rausis şi sesizarea imediată a organismelor internaţionale care au început instantaneu o acţiune disciplinară care, cel mai probabil, va duce la măsuri extreme.

Igors Rausis

Mai ales că există declaraţia lui Rausis dată în scris pentru cei de la Chess.com:

Azi, pur şi simplu mi-am pierdut capul. Recunosc în scris faptul că mi-am folosit telefonul mobil în timpul partidei. Ce-aş putea spune mai mult? Da, eram obosit după partida de dimineaţă şi apoi m-a afectat şi valul enorm de acuzaţii postate pe Facebook. Cel puţin, ceea ce s-a întâmplat ieri poate fi o lecţie. Dar nu şi pentru mine, acum am jucat ultima mea partidă de şah din carieră.“

Yuri Garrett, secretarul general al comisiei de etică a Federaţiei Internaţionale de şah a indicat că jucătorul leton era urmărit cu atenţie „de luni întregi“ şi că poliţia franceză ar fi participat la operaţiunea respectivă. 

Sigur că marele maestru leton nu a avut nici un fel de şansă din momentul în care asupra întregii sale cariere a fost aplicat algoritmul creat de Ken Regan, profesor la Universitatea din Buffalo care colaborează de mai mulţi ani cu Federaţia internaţională, dezvoltând un program specializat care permite realizarea unor testări statistice complexe asupra operaţiunilor de înşelătorie în competiţiile de şah. Şi iată ce-a ieşit:

Graficul oficial al neobişnuitelor progrese înregistrate de marele maestru Igors Rausis

Igors Rausis

Prezentate astfel, performanţele lui Rausis au devenit imediat suspecte. Născut în Letonia în 1961, devine campion al ţării sale în 1995 şi reprezintă acum federaţia cehă după ce, între 2003 şi 2007, reprezentase federaţia din Bangladesh. La momentul declanşări scandalului, ocupa locul 53 în ierarhia mondială cu un punctaj ELO de 2686 de puncte, fiind jucătorul cel mai în vârstă din top 100 de pe lista FIDE. Ok, numai că, în urmă cu doar şase ani, avea doar 2518 şi se stabilizase timp de 10 ani în jur de 2500 de puncte. Ce a produs progresul? Talentul sau cu totul altceva?

Acum avem un răspuns. Extrem de trist pentru Igors Rausis, dar, aşa cum subliniază comentatorii specializaţi în sportul de înaltă performanţă, se arată acum, din nou, faptul că se multiplică exponenţial cazurile în care, în goană după marea performanţă, se apelează la procedee interzise.

Iar discuţia din acest moment este dacă, şi în cazul şahului, vor trebui aplicate, atât la turneele de amatori cât şi la cele pentru profesionişti, reguli severe de securitate, deoarece fapte ca ale lui Rausis sunt posibil de asimilat dopajului în alte sporturi. Şi, de data asta, să se treacă la sancţionarea vinovatului prin excludere pe viaţă din toate competiţiile şahiste. Evident? Deloc, deoarece în lumea şahistă regulamentele actuale sunt mai blânde, dovadă modul în care a fost rezolvat un scandal similar din 2015. Atunci, cu ocazia turneului Dubai Open, în timpul meciului cu marele maestru armean Tigran Petrosian, marele maestru internaţional georgian Gaioz Nigali a fost şi el surprins folosind un telefon în toaletă, după ce instalase un program de analiză a partidelor.

Arbitrul saudit compară fişa partidei cu ceea ce fusese găsit în telefon

Arbitru şah

Pedeapsa decisă de Federaţia internaţională a fost suspendarea timp de trei ani şi anularea titlului de mare maestru. Prea puţin?

Desigur, nu noi trebuie să dăm răspunsul oficial, dar poate există în această poveste de acum un mesaj care depăşeşte cu mult lumea restrânsă a şahlui de înaltă performanţă şi ambiţiilor teribile care există acolo. Şi să vedem cum, în goana spre înaltă competiţie şi glorie, se poate ca „sportul minţii“ să fie virusat de înşelătorii ordinare (şi sunt multe, din ce în ce mai multe), anulând tocmai prestigiul acelei lumi accesibilă, teoretic, la nivel de mare maestru, doar unei anume categorii de oameni.

Diferenţele sunt anulate de un simplu GSM cu suficientă memorie pentru a prelucra datele unei partide de şah şi a ieşi cu soluţia învingătoare. Moment în care sportul se încheie şi începe altceva.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite