Postările prin care pro-ruşii vor să demonstreze că Ucraina a înscenat masacrul de la Bucea, demontate ca fiind false

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto ilustrativă: Arhivă
Foto ilustrativă: Arhivă

Jurnaliştii francezi au demontat 3 postări care circulă pe reţelele de socializare în care sunt prezentate videoclipuri care ar susţine ideea că masacrul de la Bucea nu a fost comis de soldaţii ruşi, ci este o înscenare a serviciilor secrete ucrainene.

După masacrul de la Bucea, mai multe conturi pro-ruse de pe Twitter au publicat şi distribuit imagini despre care se spune că demonstrează că cadavrele din Bucea sunt fie false, fie că masacrul a fost organizat de Ucraina. 

Un videoclip care a fost intens distribuit şi autorul postării susţine că oameni în „uniformă militară” pregătesc un manechin pe care apoi să-l prezinte drept cadavru, într-o altă postare se suţine că soldaţi ucraineni mută cadavrele, iar o a treia postare publică o fotografie care potrivit autorului ar arăta o femeie ucraineană care a jucat rolul unei persoane decedate în Bucea. 

Jurnaliştii francezi de la observers.france24.com au descoperit originea acestor imagini. Toate au fost scoase din context – nici una dintre postări nu oferă de fapt dovada că masacrul de la Bucea a fost fals.

Astfel, într-o primă postare, este publicat un videoclip care a adunat 13.000 de vizualizări (postat pe Twitter pe data de 6 aprilie), cu descrierea: "Despre ce e vorba? De ce soldaţii ucraineni repoziţionează corpurile astfel?". 

Pentru a descoperi originea acestei înregistrări, jurnaliştii au efectuat o căutare inversă a imaginilor şi au descoperit că aceleaşi imagini au fost publicate pe site-ul Associated Press. Agenţia de presă americană le-a publicat pe 2 aprilie şi au arătat că într-adevăr au fost făcute în Bucea.

AP contrazice însă zvonurile de pe Twitter că masacrul a fost organizat, la descriere explicând ce făceau militarii: "Soldaţii ucraineni, sprijiniţi de o coloană de tancuri şi blindate, ataşează cabluri de cadavre şi le înlătură de pe străzi, de teamă că ar putea avea dispozitive explozive asupra lor". 

captura postari fake foto observers france24 com

Foto: observers.france24.com

Postarea nr. 2 „Manechin plasat astfel încât să arate ca un cadavru?”

Un alt video, postat pe Twitter tot pe data de 6 aprilie, arată cum doi bărbaţi îmbrăcaţi în haine ce par a fi uniforme militare, pun bandă adezivă pe un manechin. Imaginile au fost difuzate chiar şi de Russia24, una dintre cel mai urmărit post TV din Rusia.

"După falsele decese de Covid 19, uitaţi-vă la morţii fake din război", a scris autorul tweet-ului, care a strâns peste 16.000 de vizualizări şi 800 de like-uri.

De fapt, imaginile sunt de pe 29 martie, de pe canalul de TikTok al actorului rus Philippe Fedorchuk.

"Pregătim manechinul pentru o cascadorie", scrie în postare, indicând că este un manechin folosit pe platourile de filmare.

captura postari fake foto observers france24 com

Foto: observers.france24.com

Postarea nr.3 „O ucraineancă şi-a înscenat moartea în Bucea?”

Mai multe conturi de Twitter pro-ruse au distribuit două fotografii, una înfăţişa o femeie ucraineană, cealaltă arăta un cadavru.

În postări se susţine că aceste imagini au fost distribuite mai întâi pe contul de Facebook al unei femei ucrainene unde se anunţa că a murit în Bucea. Cu toate acestea, se pare că în postarea dată se spunea că ea nu murise. Aceste relatări pro-ruse susţin că aceasta este dovada că cele două fotografii fac parte dintr-o campanie de dezinformare menită să facă să pară că ar fi fost ucisă de armata rusă.

Jurnaliştii au găsit încă contul de Instagram al acestei femei. Aceste două fotografii au fost într-adevăr publicate pe 4 aprilie. Cu toate acestea, contrar anumitor afirmaţii de pe Twitter, fotografiile nu au fost distribuite pentru a anunţa că a murit. Se pare că femeia însăşi le-a postat, împreună cu o descriere în engleză.

Bună. Numele meu este Nastia. Sunt ucraineancă. Fotografia mea este în stânga. În fotografia din dreapta aş fi putut fi eu. Ar fi putut fi oricare dintre noi. Violat şi ucis de ruşi doar pentru că suntem ucraineni.” Prin urmare, cele două fotografii nu arată aceeaşi femeie.

captura postari fake foto observers france24 com

Foto: observers.france24.com

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite