Poroşenko: Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia ar putea duce la un „război total“. Armata rusă trimite întăriri în Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a avertizat că planează riscul unui „război total“ cu Rusia, în contextul în care tensiunile dintre cele două ţări au crescut pe fondul unui incident naval în strâmtoarea Kerci, în urma căruia trei nave ucrainene au fost capturate de ruşi. După acest incident, Moscova a anunţat că va trimite noi întăriri în Crimeea.

„Nu vreau ca cineva să creadă că este o joacă. Ucraina este sub ameninţarea unui război total cu Rusia“, a declarat marţi Petro Poroşenko la televiziunea naţională a Ucrainei, potrivit news.ro.

Potrivit preşedintelui ucrainean, Rusia şi-a crescut „dramatic“ numărul de unităţi la graniţa cu Ucraina. De exemplu, numărul de tancuri s-a triplat, a notat el, citând rapoarte ale serviciilor secrete.

Acest avertisment vine pe fondul incidentului petrecut duminică seara în strâmtoarea Kerci, când trei nave ucrainene care se îndreptau spre Mariupol au fost blocate şi sechestrate de Garda de Coastă rusă.

În total, 24 de marinari ucraineni au fost capturaţi, iar 12 dintre ei au fost plasaţi marţi în arest provizoriu pentru două luni. Ceilalţi 12 vor fi aduşi astăzi în faţa unui tribunal din Simferopol, un oraş de pe peninsula Crimeea, anexată de Rusia de la Ucraina în martie 2014. Ei sunt acuzaţi de trecerea ilegală a frontierei ruse.

Incidentul a fost calificat drept o „provocare“ de către Rusia, în timp ce Ucraina a denunţat un „act de agresiune“, cerând eliberarea marinarilor săi şi returnarea navelor.

În acest context, Rusia a anunţat că va mai desfăşura o divizie de sisteme antirachetă S-400 în Crimeea. Rusia a mobilizat deja pe această peninsulă trei divizii de acest tip. Potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, sistemele S-400 vor fi operaţionale până la sfârşitul acestui an.

De cealaltă parte, Poroşenko a instituit legea marţială pentru 30 de zile în zonele de frontieră ale Ucrainei. Este o decizie fără precedent de la proclamarea independenţei Ucrainei, în 1991. Preşedintele ucrainean a justificat-o printr-un risc crescut al unei ofensive terestre ruse. Legea marţială se aplică unui număr de zece regiuni din Ucraina, pe direcţia sud-est şi pe un cordon teritorial care vizează ţărmurile Mării Negre şi Mării Azov, separate de strâmtoarea Kerci. Printre regiunile vizate de legea marţială adoptată luni în Rada de la Kiev se numără şi Odesa, unde trăieşte o numeroasă minoritate de etnici români.

Pe fondul acestor tensiuni, preşedintele american Donald Trump a anunţat că intenţionează să amâne întâlnirea prevăzută cu omologul său rus Vladimir Putin la summitul G20 din Buenos Aires, care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite