Poroşenko a pierdut aproape jumătate din avere după cinci ani de preşedinţie şi s-a ales cu două dosare penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petro Porosenko FOTO Arhiva
Petro Porosenko FOTO Arhiva

Fostul preşedinte Petro Poroşenko şi-a pierdut statutul de miliardar după cei cinci ani petrecuţi în fruntea Ucrainei şi este acum anchetat în două dosare penale, pentru abuz de putere şi înaltă trădare.

Biroul Naţional de Investigaţii al Ucrainei a deschis un dosar penal şi a început ancheta privind posibile acuzaţii de înaltă trădare împotriva lui Poroşenko, în legătură cu incidentul din Strâmtoarea Kerci, se arată într-un comunicat de presă publicat marţi.

Biroul Naţional de Investigaţii al Ucrainei este agenţia naţională anticorupţie din ţară şi se ocupă de anchetarea infracţiunilor comise de înalţi oficiali.

„Pe baza declaraţiei lui Andrei Portnov, anchetatorii de la sediul central al Biroului Naţional de Investigaţii au introdus date în Registrul Comun de Investigaţii Preliminare legate de posibile infracţiuni comise de oficiali din funcţii înalte ale structurilor puterii din Ucraina“, se arată în comunicat.

Dosarul împotriva lui Poroşenko a fost deschis pe baza unei declaraţii a fostului adjunct al administraţiei fostului preşedinte Viktor Ianukovici şi avocat Andrei Portnov, de pe 20 mai. Avocatul a cerut începerea urmării penale a lui Petro Poroşenko pe baza unor fapte comise de comandantul suprem al forţelor armate în cazul incidentului de pe 25 noiembrie 2018, când un grup de nave ucrainene trazitau Strâmtoarea Kerci.

„Acţiunile lui Poroşenko au avut drept scop provocarea Federaţei Ruse pentru acţiuni agresive de retorsiune, într-o situaţie tensionată, care au condus la pierderi în inventarul Marinei ucrainene“, spune declaraţia avocatului, postată pe contul său de Facebook.

Biroul Naţional de Investigaţii ucrainean a confirmat, marţi, că a deschis un dosar penal în legătură cu incidentul din Strâmtoarea Kerci de anul trecut. 

Un alt dosar penal a fost deschis pe numele lui Poroşenko şi al altor oficiali în legătură cu abuzul de putere. Problema de referă la numirea unor oficiali în una dintre cele mai mari companii producătoare de energie electrică din Ucraina, Centrenergo.

Biroul procurorului anticorupţie suspectează că compania energetică a fost delapidată de 228 milioane de dolari. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei responsabili riscă între 5 şi 8 ani de închisoare. 

După ce a fost ales în iunie 2014, valoarea netă a lui Poroşenko a scăzut cu aproape 40 la sută, la 705 milioane de dolari, pierzându-şi astfel statutul de miliardar, potrivit Bloomberg. 

Cea mai valoroasă companie a lui Poroşenko este Roshen. El a creat compania în 1996, unind mai mulţi producători de dulciuri. Aceasta a devenit unul dintre cei mai mari producători din Ucraina şi un jucător important în regiune, cu fabrici în Rusia, Lituania şi Ungaria. Producţia Roshen, care a depăşit 400.000 de tone în 2012, a scăzut cu 25 la sută în următorii doi ani, după ce produsele sale au fost interzise în Rusia. Alte bunuri ale fostului preşedinte includ o bancă, un post de televiziune, o companie de asigurări şi mai multe întreprinderi agricole. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite