Poroşenko avertizează Occidentul cu privire la o „escaladare periculoasă“ în estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un rebel pro-rus trage către poziţiile armatei ucrainene de pe aeroportul Doneţk estul Ucrainei FOTO AP
Un rebel pro-rus trage către poziţiile armatei ucrainene de pe aeroportul Doneţk estul Ucrainei FOTO AP

Petro Poroşenko a cerut luni consultări de urgenţă cu Parisul, Berlinul şi Moscova pe tema unei escaladări "periculoase" a violenţelor în estul separatist prorus al Ucrainei, în urma unor confruntări aprige implicând tancuri şi artilerie, declanşate, acuză Kievul, de rebeli, relatează AFP online.

Armata ucraineană a anunţat luni că a respins o ofensivă rebelă la care participau aproximativ 200 de oameni, sprijiniţi de aproximativ zece tancuri, în apropiere de oraşul Starognativka, situat la jumătatea drumului între bastionul separatist din Doneţk şi portul Mariupol, ultimul oraş important din zona de conflict aflat sub controlul autorităţilor ucrainene.

Armata a ripostat cu artileria şi "a cucerit înălţimi strategice care se aflau anterior sub controlul rebelilor", a anunţat Ministerul Apărării. Şapte militari au fost răniţi, a precizat ministerul.

"Au avut loc 127 de atacuri, un număr-record de la bătălia de la Debalţeve", un nod feroviar strategic cucerit de către combatanţi separatişti imediat după semnarea înţelegrii Minsk 2, în februarie.

Un fapt extrem de rar de la intrarea în vigoare a armistiţiului prevăzut de aceste documente - semnate prin medierea Franţei şi Germaniei şi în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin -, bătălia de la Starognativka l-a determinat pe preşedintele Poroşenko să-i convoace pe ministrul Apărării, şeful Statului Major, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, pentru a discuta situaţia.

Procesul de pace, în pericol

Diplomaţi au fost însărcinaţi să informeze atât mediatorii cu privire la respectarea documentelor semnate la Minsk, cât şi OSCE şi NATO în legătură cu "o escaladare în Donbas şi pericolul pe care-l reprezintă pentru procesul de pace", a anunţat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.

Aceste confruntări armate au avut loc la 24 de ore după ce un incendiu a fost provocat în parcarea unui hotel din Doneţk, unde sunt cazaţi observatori OSCE care monitorizează conflictul pe teren. Mai multe dintre vehiculele blindate ale misiunii OSCE au fost distruse.

"S-ar părea că anumite persoane vor ca OSCE să nu mai raporteze ce se întâmplă", a reacţionat Organizaţia, care afirmă că incendiul a fost provocat de către "cei care deţin de facto controlul asupra Doneţkului", adică de către rebeli.

Un lider separatist al "republicii de la Doneţk", Aleksandr Zaharcenko, preconiza, săptămâna trecută, că urma "o nouă spirală a confruntărilor armate". "Aşteptăm ostilităţi (...), suntem pregătiţi de orice", declara el, citat de agenţia publică rusă RIA Novosti.

Secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare Oleksandr Turcinov a apreciat la rândul său, luni, că rebelii urmează să-şi concentreze forţele "pentru a străpunge apărarea" ucraineană.

"Provocările la adresa Misiunii OSCE au fost un element pregătitor al ofensivei asupra poziţiilor noastre", a dat el asigurări.

Estul Ucrainei, unde au fost ucise peste 6.800 de persoane în cele 16 luni de conflict, s-a confruntat în ultimele săptămâni cu o reintensificare a violenţelor sângeroase.

Un militar şi un civil au fost ucişi luni, potrivit unor bilanţuri separate, prezentate de către autorităţile de la Kiev şi separatişti. Un militar a fost ucis, iar alţi patru răniţi în regiunea rebelă Lugansk, a anunţat administraţia regională pro-Kiev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite