Polonia vrea să îngreuneze procesul de divorţ pentru a reduce numărul acestora. „Obligaţia statului este să consolideze legăturile care unesc familiile”

Polonia vrea să îngreuneze procesul de divorţ pentru a reduce numărul acestora. „Obligaţia statului este să consolideze legăturile care unesc familiile”

Pe de altă parte, Ministerul Justiţiei polonez intenţionează să simplifice formalităţile pentru acordarea pensiei alimentare.

Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a anunţat marţi revizuirea legii ce reglementează divorţurile prin modificări ce vor îngreuna acest proces, mai ales în cazul soţilor care au copii minori.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul a subliniat că această reformă are drept scop ajutarea familiilor cu copii şi protejarea copiilor, precum şi prevenirea litigiilor care adesea durează ani la rând pentru stabilirea ajutorului economic la care este obligat un părinte după divorţ.

Guvernul polonez propune ca înaintea aprobării unei cereri de divorţ înaintate de un cuplu cu copii minori, judecătorul să poată impune varianta unei reuniuni de mediere timp de câteva luni pentru a vedea femeia şi bărbatul se înţeleg şi pot, totuşi, să renunţe la divorţ şi, dacă consideră întemeiat, le poate respinge cererea de divorţ.

Vice-ministrul polonez al Justiţiei Marcin Romanowski a declarat marţi la postul de radio public polonez că aproximativ 10% dintre cuplurile care cer divorţul renunţă la acest demers în timpul desfăşurării procesului, „procent care sperăm că va creşte la 50% cu ajutorul reuniunilor de mediere”.
 
Pe de altă parte, Ministerul Justiţiei polonez intenţionează să simplifice formalităţile pentru acordarea pensiei alimentare. Conform proiectului, va fi necesar doar certificatul de naştere al copilului şi completarea unui formular pe internet astfel încât în cel mult două săptămâni după divorţ părintele să înceapă plata pensiei.
 
„Obligaţia statului este să consolideze legăturile care unesc familiile, mai ales instituţia căsătoriei şi cu atât mai mult în cazul celor care au copii”, a explicat în noiembrie 2020 ministrul polonez al justiţiei, mai notează EFE, citată de Agerpres.
 
Reforma se află momentan în stadiul consultărilor interministerale, iar noua lege care reglementează divorţurile ar putea intra în vigoare în 2023.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările