Polonia utilizează armele grele şi acuză oficial Germania şi Franţa de comportament „imperialist” în interiorul UE

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
sss

De data asta la nivel de prim-ministru – deci exprimând poziţia oficială a unei ţări membre în UE şi NATO, Polonia trimite public nişte mesaje care depăşesc cu mult tot ce am auzit la Bruxelles în glorioasa perioadă în care tenorii pro-Brexit pregăteau ieşirea Marii Britanii din Uniune, aducând-o în situaţia dezastruoasă de acum, dar asta este deja o realitate deja consemnată de arhive şi, în definitiv, care-i priveşte doar pe cetăţenii din UK.

Dar, de data asta, oficialii polonezi folosesc o terminologie scoasă direct din metodologiile foarte bine articulate ale unui alt timp. Căci Primul Ministru Morawiecki acuză UE (club din care face parte şi de la care ar vrea în continuare bani mulţi, ca în trecut) că, de facto, s-a transformat într-o oligarhie în care puterea este deţinută exclusiv de către cei mai puternici: „aveam de-a face cu o fostă democraţie şi cu o oligarhie de facto” zice prim-ministrul polonez (foto), interlocutorul oficial al ţării sale în dialogul şi negocierile cu Comisia Europeană.  

aa

Într-un editorial pentru Die Welt, premierul polonez face nişte afirmaţii nu numai grave în sine, dar care, cu siguranţă, vor fi folosite de acum înainte drept argumente de lux în orice propagandă anti-europeană şi care figurează pe lista scurtă a oricărei luări de poziţie a unui partid de tipul celor de extremă-dreaptă care vizează preluarea puterii pe continentul nostru. Căci din zona a venit mereu acuzaţia pe care o formulează acum deschis reprezentatul oficial al unui Stat Membru UE, recunoscând amplitudinea eşecului construcţiei democratice căci, spune el, „practica politică a arătat că vocea Germaniei şi a Franţei contează mai presus de orice...Occidentul a căzut într-o adormire politică şi a preferat să nu vadă problemele mai degrabă să le facă faţă din timp...Războiul din Ucraina a arătat adevărul despre Rusia dar şi despre Uniunea Europeană care nu a vrut să asculte avertismentele venite şi din partea Poloniei, printre alţii...Liderii europeni s-au lăsat înşelaţi de Putin . După invadarea Ucrainei, ”acum sunt în şoc”.

Adică, pe scurt, o adunătură de incompetenţi care s-au strâns la Bruxelles şi nu pricep nimic şi, ca atare, urmează ordinele unei oligarhii de tip nou care vrea să subordoneze intereselor sale inclusiv destinele ţărilor din centrul şi estul Europei. Şi nu numai atât, mai spune Primul Ministrul al Poloniei atât de prietenă a României şi aliatul său strategic principal în Proiectul Celor Trei Mări, dar, zice Mateusz  Morawieck, cei de la Bruxelles „fac, în plus, şi greşeli majore şi sunt incapabili să accepte criticile venite din exterior”. A mai adăugat şi că „ valva de securitate” care protejează blocul comunitar de apariţia unei politici tiranice o reprezintă existenţa obligativităţii unanimităţii de voturi în adoptarea unei decizii, dar prin ajungerea la un compromis între toate Statele membre care „au adesea interese opuse”, „proces care poate să fie câteodată frustrant, iar compromisul  să nu mulţumească pe toată lumea în proporţie de 100%”. Dar, sublinia el, principiul unanimităţii garantează că au fost ascultate toate poziţiile şi că „soluţia adoptată răspunde unui minim de aspiraţii ale fiecăruia dintre Statele Membre”.

Nu mai e de glumă şi, în mod absolut cert, scandalul acesta nu mai este doar de suprafaţă. Are conotaţii cu mult mai ample şi va cere, cum spuneam şi ieri, ca Statele Membre să ia rapid poziţie pentru a preveni derapaje ulterioare care să fie exploatate de toţi cei care vor sfărâmarea unităţii europene şi revenirea la atomizarea de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial, cu alianţe ocazionale şi bazate doar pe speranţa unei viitoare intervenţii militare în cazul declanşării unor conflicte militare la scară mare. Asta este în joc şi, în continuare, cred că şi ai noştri vor trebui să se exprime deoarece se află în discuţie supravieţuirea sau dispariţia proiectului european în forma la care am dorit să aderăm. Dacă nu ne pasă, să nu ne mirăm că jocurile se fac – pro şi contra – între cei cărora le pasă şi vor să li se audă poziţia.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite