Polonia şi Ungaria îşi menţin poziţia privind blocarea bugetului UE. Premierul ungar respinge propunerea unei declaraţii explicative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Polonia şi Ungaria au respins vineri o iniţiativă a diplomaţilor Uniunii Europene de ataşare a unei declaraţii explicative privind condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, după ce iniţial Polonia părea să agreeze mutarea, relatează Reuters.

„În ce ne priveşte, această soluţie - ataşarea unei declaraţii ca un reminder scris pe un post-it şi ataţat de o bucată de hârtie - nu va funcţiona. Ungaria insistă că cele două lucruri trebuie ţinute separate”, a spus premierul ungar Viktor Orban la postul public de radio.

Orban a mai precizat că nu sunt motive de grabă pentru obţinerea unui buget al Uniunii Europene anul acesta, subliniind: „Lăsaţi statu-quo-ul juridic neschimbat şi totul va decurge lin şi rapid”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez Piotr Muller a lămurit pe Twitter că poziţia Ungariei de a opune un veto bugetului european pe următorii şapte ani şi planului de redresare economică post-COVID-19 nu s-a schimbat.

Joi, vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin declarase că Polonia, un beneficiar important al fondurilor UE, înţelege necesitatea unui compromis, întrucât şi Polonia ar fi afectată  alături de alte ţări europene. Acesta lăsase de înţeles că Polonia este dispusă să cedeze dacă ar fi adoptată o declaraţie explicativă din partea UE privind modul în care să fie interpretată condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

„Cu toţii ne dăm seama că în cazul unui veto al Poloniei sau Ungariei va exista un buget provizoriu, iar acesta, contrar unor voci participante la dezbaterile publice, nu ar fi unul bun pentru Polonia, şi nici pentru celalte 26 de ţări membre”, a spus el, potrivit Reuters.

„O declaraţie interpretativă ar fi o declaraţie clară din partea Consiliului European că regula condiţionalităţii nu va fi folosită pentru a exercita presiune nejustificată asupra statelor membre în alte domenii decât cheltuirea fondurilor UE”, a arătat vicepremierul polonez.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a spus vineri că blocul comunitar nu poate face un compromis privind respectarea statului de drept, care face parte din ADN-ul UE, dar că doreşte să-şi menţină optimismul că impasul va fi în cele din urmă rezolvat.

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna asta de think tankul Median circa jumătate din alegătorii unguri sunt de acord cu afirmaţia lui Orban că UE se foloseşte de fonduri pentru a forţa Ungaria să accepte reglementări mai blânde în privinţa imigraţiei.

Analiştii politici au apreciat că Orban ar putea considera preferabil să se menţină pe poziţie în raport cu UE, în ciuda impactului asupra economiei, în timp ce caută să distragă atenţia votanţilor de la scandalul care a lovit partidul său de guvernare.

Liderul partidului Fidesz în Parlamentul European, Jozsef Szajer, şi-a dat demisia din ambele structuri după ce au ieşit la iveală detalii despre fuga sa de la o petrecere gay organizată într-un apartament din Bruxelles.

Zoltan Novak, analist la Centru pentru Analiză Politică Corectă a apreciat: „întrebarea este ce consideră Orban a fi riscul cel mai mare. Erodarea reputaţiei guvernului său din cauza acestui scandal legat de stilul de viaţă sau riscul financiar, ca o consecinţă a veto-ului opus bugetului UE”.

Bugetul de 1.100 de miliarde de euro şi fondul special de relansare economică în valoare de 750 de miliarde  de euro care va fi pus la dispoziţia tuturor celor 27 de ţări UE nu au putut fi aprobate din cauza împotrivirii Poloniei şi Ungariei, care nu vor ca aceste fonduri să fie condiţionate de respectarea criteriilor statului de drept. 

Comisia Europeană caută variante de activare a fondului de redresare fără Polonia şi Ungaria. Care sunt opţiunile

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite