Polonia, somată de Consiliul Europei să schimbe definiţia violului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
avort polonia

Polonia trebuie să îşi schimbe definiţia legală a violului pentru a proteja mai bine femeile, a transmis joi Consiliul Europei. Declaraţia a stârnit imediat revoltă în rândul membrilor partidului naţionalist şi conservator PiS, care guvernează ţara, cu privire la la drepturile omului şi valorile democratice pe care trebuie să le aibă polonezii, notează Reuters.

În ciuda protestelor în masă, guvernul condus de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) de la Varşovia a înăsprit deja legile anti-avort, introducând o interdicţie de facto asupra întreruperilor de sarcină.

Consiliul Europei susţine că Varşovia ar trebui să-şi intensifice eforturile de combatere a violenţei sexuale, inclusiv prin schimbarea definiţiei violului, pentru „a se îndrepta de la o definiţie bazată pe forţă la una care acoperă toate actele sexuale lipsite de consimţământ”.

„Fără o definiţie a violului bazată pe consimţământ în legea penală, procurorii polonezi vor decide invariabil să nu urmărească inculparea în cazurile în care actul sexual nu este contestat, dar consimţământul este”, a precizat Consiliul Europei într-un comunicat.

Polonia ar trebui să-şi îmbunătăţească, de asemenea, serviciile de îngrijire medicală de urgenţă şi serviciile de asigurare a victimelor violenţelor sexuale, instruind în acelaşi timp personalul medical şi din poliţie, cât şi pe cel care intervine în cazurile de urgenţă. Totodată, Consiliul Europei a cerut ca Polonia să-şi intensifice dialogul între stat şi militantele pentru drepturile femeilor.

Declaraţia Consiliului Europei este parte dintr-o evaluare privind modul în care ţările implementează Convenţia de la Istanbul din 2014 privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor. Dintre cele 17 state analizate până acum, numai trei, Belgia, Malta şi Suedia, incriminează violenţa sexuală doar pe baza lipsei consimţământului.

Şase dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu au ratificat convenţia, printre acestea numărându-se Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Republica Cehă, Letonia şi Lituania.

Drepturile femeilor constituie unul dintre cele câteva domenii în care Varşovia e în dispută cu UE. Având în vedere că Comisia Europeană are puterea de a tăia fondurile europene pentru ţările care încalcă drepturile şi valorile democratice, executivul comunitar condus de Ursula von der Leyen a dat termen Varşoviei ca până miercuri să răspundă la criticile provocate de decizia unor comunităţi poloneze de a se declara „libere de LGBTQ”. Această obligaţie a intervenit pe fondul disputei între Comisia Europeană şi Polonia asupra drepturilor membrilor comunităţii LGBTQ, transmite Agerpres.

Ministerul Familiei şi Politicii Sociale din Polonia a contestat îngrijorările Comisiei Europene privind faptul că o astfel de atitudine constituie un act discriminatoriu, afirmând într-un comunicat publicat miercuri că declaraţia respectivelor comunităţi poloneze care s-au declarat „libere de LGBTQ” nu a afectat dreptul nimănui de a trăi şi lucra în regiune.

De asemenea, Varşovia a precizat că va acoperi deficitul forţei de muncă dacă aşa-numitele zone intitulate „libere de LGBTQ” pierd accesul la fondurile europene.

Oficialul polonez a mai precizat că au fost instituite proceduri pentru protejarea tuturor cetăţenilor împotriva discriminării în cadrul proiectelor finanţate de UE, subliniind că acestea sunt implementate în conformitate cu legislaţia UE.

În cazul în care consideră că raţionamentul este defect, poate spune Poloniei să facă anumite modificări sau să dea în judecată Varşovia la instanţa de top a UE.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că răspunsul Poloniei în privinţa acestui subiect este analizat. Dacă răspunsul va fi unul deficitar, executivul UE ar putea cere noi măsuri din partea autorităţilor poloneze sau poate introduce chiar o acţiune în justiţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite