Polonia riscă să-şi piardă dreptul de vot în Consiliul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste ale opoziţiei poloneze faţă de reformele în Justiţie ale guvernului conservator
Proteste ale opoziţiei poloneze faţă de reformele în Justiţie ale guvernului conservator

Comisia Europeană a transmis o obiecţie oficială faţă de reformele judiciare controversate din Polonia, ceea ce alimentează tensiunile, după luni de consultări fără niciun rezultat, relatează Reuters.

Comisia Europeană a transmis Varşoviei o declaraţie scrisă prin care îşi exprimă opoziţia faţă de reformele judiciare controversate la care a recurs, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans.

După ce şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea legată de modificările efectuate la Curtea Constituţională din Polonia şi a atras atenţia că aceste schimbări paralizează practic activitatea instanţei, Comisia Europeană a luat prima măsură concretă în acest sens.

 Potrivit The Warsaw Business Journal, Comisia a transmis un aviz oficial autorităţilor poloneze prin care cere soluţionarea impasului legislativ la care s-a ajuns după modificarea componenţei Curţii Constituţionale printr-o lege dată de partidul actualului preşedinte, Jaroslaw Kaczynski. A

trăgând atenţia asupra existenţei unor nereguli în exercitarea statului de drept, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a precizat că discuţiile avute cu premierul polonez nu au permis identificarea unor soluţii concrete. 

The Warsaw Business Journal notează că „guvernul polonez va avea două săptămâni pentru a răspunde avizului”. Iar Die Welt arată că în cazul în care răspunsul autorităţilor poloneze se dovedeşte nesatisfăcător, Comisia poate trece la pasul următor, impunerea de sancţiuni contra Poloniei, inclusiv suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE. Într-o primă reacţie, prim-ministrul polonez a declarat ziarului Fakt că „avizul este doar o opinie şi nu va avea niciun impact asupra deciziilor luate în Polonia”.

 În replică, ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a subliniat că opinia C.E. nu este una imparţială.

„Sunt surprins şi întristat de declaraţia Comisiei Europene, care a purtat discuţii intensive cu Guvernul polonez (...). Comisia Europeană a avut ocazia de a vedea că Guvernul este dispus la un compromis (...). Este o opinie părtinitoare, care arată o imagine distorsionată, deşi Comisia Europeană ştie cum stau lucrurile”, a afirmat el.

Principala îngrijorare a Comisiei vizează reforma Curţii Constituţionale, iniţiată de partidul conservator aflat la putere, Lege şi Justiţie (PiS), reformă aflată la originea unei crize profunde în Polonia şi a unui conflict cu Bruxelles-ul.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), conservator, a adoptat o lege prin care a majorat numărul de judecători necesari pentru a lua o decizie la nivelul Curţii Constituţionale şi a schimbat ordinea în care sunt audiate cazurile. Astfel, PiS a limitat în sine puterea de decizie a Curţii Constituţionale, întrucât judecătorii numiţi de fostul guvern liberal nu pot lua o hotărâre dacă nu colaborează cu cei numiţi de noul executiv.

Mai mult, parlamentarii PiS au revocat numirile de judecători la Curtea Constituţională făcute de opoziţie, în ciuda unei decizii din partea justiţiei, care interzicea o astfel de acţiune.

Măsura a fost criticată în termeni duri atât de UE, cât şi de organizaţii nonguvernamentale (ONG) cu activitate în domeniul drepturilor omului.

Guvernul PiS, eurosceptic, nu pare, însă, dispus la compromis şi a subliniat că deţine un mandat puternic în vederea reformării unor instituţii-cheie şi epurării acestora de influenţe postcomuniste.

Investitorii par să privească şi ei cu prudenţă piaţa poloneză, îndreptându-şi în schimb atenţia către Ungaria, oaia neagră a UE şi pionierul politicilor neortodoxe pe care Varşovia se pare că încearcă să le imite, scrie Reuters.

Principalul indice al bursei maghiare a crescut cu aproape 44% anul trecut. Acţiunile de pe această piaţă au urcat cu 70% în ultimii doi ani. În schimb, acţiunile cotate la Varşovia au scăzut cu mai mult de 20% de la începutul anului 2015, ratingul suveran al Poloniei a fost tăiat de Standard & Poor’s, iar zlotul a avut cea mai slabă evoluţie dintre monedele europene, depreciindu-se cu 8% faţă de euro în ultimul an.

Şeful diplomaţiei poloneze va citi avertismentul trimis de Bruxelles când va avea „un moment liber“

 Şeful diplomaţiei poloneze Witold Waszczykowski a minimizat joi avertismentul trimis ţării sale în ziua precedentă de către Comisia Europeană cu privire la respectarea statului de drept, menţionând că va citi textul „în câteva zile, atunci când va avea un moment liber“, transmite AFP. 

 „Tratăm acest document ca pe o opinie, ca pe o sugestie, care nu ne obligă la nimic“, a declarat el pentru postul public de radio polonez.

Waszczykowski a precizat că a transmis textul de circa 20 de pagini premierului Beata Szydlo şi preşedintelui Andrzej Duda, care la rândul lor urmează să îl trimită parlamentului polonez. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite