Polonia, obligată să desfiinţeze Camera Disciplinară a judecătorilor pentru a avea acces la Planul de Redresare şi Rezilienţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Polonia trebuie să desfiinţeze Camera Disciplinară pentru judecători, o instituţie recent înfiinţată, pentru a i se aproba Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a declarat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Dorim să punem în acest plan de redresare şi rezilienţă un angajament clar de dizolvare a Camerei Disciplinare, de a pune capăt sau de a reforma regimul disciplinar şi de a începe procesul de reinstalare a judecătorilor”, a spus von der Leyen, citată de Reuters.

„Cred că este realizabil, sper că vom ajunge la un acord. Dar partea de reforme este o condiţie sine qua non (necesară, n. red.)”, a subliniat şefa Comisiei Europene într-o conferinţă de presă.

Camera Disciplinară a Curţii Supreme din Polonia se află în centrul unor dispute aprigi între Varşovia şi Bruxelles. Comisia Europeană afirmă că noua instituţie afectează independenţa judecătorilor prin expunerea acestora unor interferenţe politice, în timp ce guvernul ultraconservator al Poloniei susţine că nu vrea decât să reformeze sistemul judiciar şi contestă primatul dreptului comunitar asupra dreptului naţional.

La sesizarea Comisiei Europene, Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a dispus pe 14 iulie Poloniei să suspende imediat activitatea Camerei Disciplinare a Curţii Supreme. Guvernul de la Varşovia s-a adresat la rândul său Tribunalului Constituţional din Polonia, care a conchis că decizia CJUE este neconstituţională. Prin acest verdict, Tribunalul Constituţional din Polonia a contestat şi întâietatea dreptului comunitar asupra celui naţional, amplificând astfel disputa, notează Reuters.

Pentru neaplicarea verdictului dat în iulie, CJUE a decis să amendeze Polonia cu un milion de euro pe zi. După aflarea veştii despre amendă, premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat UE de „şantaj”. El promisese anterior că va dizolva Camera Disciplinară, dar în cadrul unor reforme ample.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite