Polonia: Judecătorii Curţii Supreme consideră neconstituţionale noile modificări legislative din sistemul judiciar

Polonia: Judecătorii Curţii Supreme consideră neconstituţionale noile modificări legislative din sistemul judiciar

Judecătorii Curţii Supreme poloneze au decis, marţi, că sunt neconstituţionale schimbările din sistemul judiciar introduse de partidul conservator naţionalist aflat la putere în Polonia, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noile legi în vigoare privind Curtea Supremă, Consiliul Naţional al Magistraturii şi tribunalele au fost "pregătite ca încălcare a regulilor fundamentale de creare a legilor", potrivit unei declaraţii adoptate de Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii Supreme. 69 de judecători au aprobat declaraţia, trei s-au opus si trei s-au abţinut.
 
Noile dispoziţii "contrazic normele Constituţiei Republicii poloneze, încalcă principiul separării puterilor, independenţa judecătorilor şi inamovibilitatea judecătorilor", se arată în textul publicat pe site-ul Curţii Supreme.
 
Noua lege - aprobată în decembrie de preşedintele Andrzej Duda - pune capăt mandatelor a aproape jumătate dintre judecătorii Curţii, printre care preşedintele Malgorzata Gersdorf. Aceasta a denunţat o "lovitură de forţă" contra instituţiei sale.
 
Vineri, preşedintele Consiliului Naţional al Magistraturii (KRS) Dariusz Zawistowski a decis să demisioneze "în semn de protest" faţă de controversata reformă a sistemului judiciar din Polonia.
 
Adoptarea acestor legi a dus Polonia într-o profundă criză politică, Varşovia fiind acuzată de Bruxelles de nerespectarea statului de drept.
 
La 20 decembrie, Comisia Europeană a declanşat împotriva Poloniei o procedură care poate ajunge până la suspendarea dreptului de vot în cadrul Uniunii Europene.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: