Polonia încheie relaţiile energetice cu Rusia, după 30 de ani de colaborare. Kremlinul susţine că polonezii „sunt în pragul nebuniei”

Polonia încheie relaţiile energetice cu Rusia, după 30 de ani de colaborare. Kremlinul susţine că polonezii „sunt în pragul nebuniei”

FOTO Shutterstock

Guvernul polonez a reziliat un acord vechi de 30 de ani cu Rusia cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale şi infrastructură, a anunţat luni ministrul polonez al luptei împotriva schimbărilor climatice, Anna Moskwa, relatează CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Polonia denunţă acordul interguvernamental privind gazul din 1993 referitor la (gazoductul) Yamal”, a scris Anna Moskwa pe Twitter.
 
Ea a subliniat că războiul Rusiei în Ucraina ”a confirmat corectitudinea hotărârii Guvernului polonez în direcţia independenţei complete faţă de gazele  provenite din Rusia”.
 
„Întotdeauna am ştiut că Gazprom nu este un partener de încredere”, a adăugat ea.
 
Acordul a inclus furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Yamal, precum şi construirea şi întreţinerea infrastructurii referitoare la tranzitul gazelor prin Polonia.
 
Rusia a întrerupt livrarea de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria la sfârşitul lunii aprilie pentru că nu au efectuat plăţi în ruble, o decizie pe care liderii UE au descris-o la acea vreme drept ”şantaj” din partea Moscovei.
 

 Reacţia Kremlinului 

„Acum vedem ce poziţie frenetică, în pragul nebuniei, adoptă autorităţile poloneze. Prin urmare, nu merită zis nimic aici”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov despre decizia Poloniei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările