Polonia: O femeie a murit după ce i s-a refuzat întreruperea sarcinii. Tragedia a stârnit un nou val de proteste: „Statul are sânge pe mâini”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Un nou val de proteste cuprinde Polonia, după ce o femeie căreia i-a fost refuzată o întrerupere de sarcină s-a stins din viaţă. Evenimentul tragic vine la un a după ce ţara a introdus una dintre cele mai restrictive legi în privinţa avortului, scrie The Guardian.

Protestatarii au depus, marţi seară, coroane de flori şi lumânări pe străzile din Varşovia în memoria Agnieskăi T., care a murit la 37 de ani. Femeia era însărcinată cu gemeni, iar atunci când bătăile inimii unui făt s-au oprit medicii au refuzat să îi facă întrerupere de sarcină. Într-un comunicat de presă, familia femeii, mamă a trei copii, a acuzat guvernul că are „sânge pe mâini”.  Alte proteste sunt planificate în Częstochowa, oraşul din sudul Poloniei de unde era femeia de 37 de ani.

Soţul i-a implorat pe medici s-o salveze pe Agnieszka. Ei au invocat legislaţia avortului

Agnieszka a fost internată prima dată la spitalul Sfânta Fecioară Maria din Częstochowa pe 21 decembrie, acuzând dureri abdominale. Ea se afla în primul trimestru de sarcină gemelară şi era într-o „formă fizică şi mentală bună” la internare, potrivit familiei sale. Chiar în aceeaşi zi, bătăile inimii unuia dintre gemeni s-au oprit şi, potrivit familiei, medicii au refuzat să elimine sarcina, invocând legislaţia în vigoare privind avortul. O săptămână mai târziu, a murit şi cel de-al doilea făt, dar medicii au mai aşteptat încă două zile înainte de a întrerupe sarcina, pe 31 decembrie.

Primul făt a murit în uter pe 23 decembrie, dar medicii au refuzat să îl scoată, invocând legislaţia în vigoare privind avortul, iar familia femeii susţine că „starea ei s-a deteriorat rapid”. Spitalul a aşteptat până când bătăile inimii celui de-al doilea geamăn s-au oprit şi ele o săptămână mai târziu, iar apoi a mai aşteptat încă două zile înainte de a întrerupe sarcina, pe 31 decembrie. Personalul spitalului a chemat, apoi, un preot pentru a-i înmormânta pe gemeni, a mai precizat familia. Ulterior, Agnieszka a fost mutată din secţia de ginecologie şi sănătatea ei a continuat să se deterioreze. Familia suspectează că a murit de sepsis, deşi spitalul a anunţat, într-un comunicat de presă, că nu a fost identificată cauza morţii. 

„Soţul ei i-a implorat pe medici să-i salveze soţia, chiar şi cu preţul sarcinii”, a declarat, marţi, sora geamănă a Agnieszkăi, Wioletta Paciepnik. La scurt timp după moartea Agnieszkăi, familia ei a publicat un comunicat pe Facebook în care acuza spitalul de neglijenţă, alături de un videoclip tulburător cu ultime zile ale femeii.

VIDEO

„Protestăm pentru ca nimeni altcineva să nu mai moară”

Organizaţia pentru drepturile femeilor All-Poland Womens Strike (OSK) le-a cerut oamenilor din toată ţara să picheteze birourile partidului de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), şi să organizeze blocaje rutiere în zilele următoare.

„Continuăm să protestăm pentru ca nimeni altcineva să nu mai moară. Interzicerea avortului ucide. O altă persoană a murit pentru că procedura medicală necesară nu a fost efectuată la timp”, a declarat organizatoarea protestelor, Marta Lempart.

„Vrem să onorăm memoria iubitei mele surori şi să salvăm alte femei din Polonia de la o soartă similară”, a spus Wioletta Paciepnik, într-un material video. Cazul Agnieszkăi este cercetat acum de procurorii regionali din Katowice, care au anchetat şi cazul Izabela. 

Reprezentata familiei Agnieszkăi, Kamila Ferenc, din cadrul FEDERA (Federation for Women and Family Planning), a confirmat că o instanţă a dispus autopsia trupului femeii. Potrivit unui comunicat al spitalului în care a fost internată, Agnieszka a fost testată pozitiv pentru COVID-19 înainte de moartea ei, deşi fusese testată negativ de două ori la prima internare. „Subliniem că personalul spitalului a depus toate eforturile necesare pentru salvarea pacientei”, a precizat unitatea medicală.

Un an de la interdicţia avortului în Polonia. Şi un şir de tragedii

Pe 28 ianuarie se împlineşte un an de când Polonia a adoptat una dintre cele mai restrictive legislaţii cu privire la avort de pe continentul european. În prezent, avortul este permis doar în caz de viol sau incest sau atunci când sarcina pune în pericol viaţa mamei. O hotărâre judecătorească care permitea această interdicţie a provocat proteste uriaşe atunci când a fost emisă în octombrie.

Decizia din octombrie a Curţii Constituţionale a constatat că o lege din 1993 care permitea avortul în cazurile de anomalii grave şi ireversibile ale fătului era neconstituţională. În 2019, 98% dintre avorturi au fost efectuate din aceste motive în Polonia, ceea ce înseamnă că hotărârea a interzis efectiv marea majoritate a întreruperilor de sarcină. Hotărârea a provocat proteste masive din partea susţinătorilor dreptului la avort.

Însă guvernul conservator al Poloniei, aflat în strânse legături cu puternica Biserică Catolică a ţării, susţine hotărârea. Instanţa şi-a justificat decizia prin argumentul că „un copil nenăscut este o fiinţă umană” şi, prin urmare, merită protecţie în temeiul Constituţiei poloneze, care asigură dreptul la viaţă.

Polonia avea deja unele dintre cele mai restrictive legi europene privind avortul, iar în fiecare an erau efectuate aproximativ 1.000 de întreruperi legale de sarcină, scria BBC la acel moment. Aproximativ 200.000 de femei poloneze avortează ilegal sau călătoresc în străinătate pentru această procedură.

Cazul Agnieszkăi nu este singurul în care interdicţia întreruperilor de sarcini a dus la o tragedie. În septembrie 2021, o altă femeie, Izabela, a murit după ce i s-a refuzat intervenţia medicală în săptămâna a 22-a de sarcină, când „i s-a rupt apa”. Familia ei susţine că tinerei de 30 de ani i s-a refuzat întreruperea de sarcină sau operaţia de cezariană şi că spitalul a invocat legile ţării privind avortul. O anchetă a constatat că un „malpraxis medical” a dus la moartea Izabelei, iar spitalul a fost amendat. La scurt timp, un bărbat anonim din Świdnica, în sud-vestul Poloniei, a susţinut că soţia lui, Ania, a murit în circumstanţe similare anul trecut, în iunie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite