Polonia expulzează trei diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia vine după adoptare de sancţiuni împotriva Rusiei de către Statele Unite / FOTO Arhivă
Decizia vine după adoptare de sancţiuni împotriva Rusiei de către Statele Unite / FOTO Arhivă

După ce Statele Unite au anunţat, joi, mai multe sancţiuni financiare împotriva Rusiei, precum şi expluzare a zeci de diplomaţi ai Moscovei, Polonia s-a solidarizat cu eforturile Washingtonului şi a expluzat trei diplomaţi ruşi.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe polonez, cei trei diplomaţi, angajaţi ai ambasadei ruse la Varşovia, urmează să fie expulzaţi ca urmare a încălcării condiţiilor statutului lor diplomatic şi efectuare de acţiuni dăunătoare Poloniei. 

Astfel, Polonia îşi exprimă „solidaritatea deplină” cu deciziile SUA, conform comunicatului citat. „Luate în comun deciziile aliaţilor sunt cel mai potrivit răspuns la acţiunile ostile ale Rusiei”, adaugă ministerul.

Administraţia lui Joe Biden a anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, drept răspuns la o serie de atacuri cibernetice şi la ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei.

Preşedintele SUA a semnat un decret care va permite pedepsirea din nou a Rusiei, de manieră să producă „consecinţe strategice şi economice (...) dacă ea continuă sau favorizează o escaladare a acţiunilor sale de destabilizare internaţională”, a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

În cadrul acestui decret, Trezoreria americană le-a interzis instituţiilor financiare americane să cumpere direct datorie emisă de Rusia după data de 14 iunie.

De asemenea, sunt sancţionate şase societăţi tehnologice ruse acuzate de susţinerea activităţilor cibernetice ale serviciilor de informaţii de la Moscova.

Este vorba despre o ripostă la giganticul atac cibernetic din 2020 care a utilizat drept vector SolarWinds, un editor american de software căruia i-a fost piratat un produs pentru introducerea unei vulnerabilităţi la utilizatorii săi, printre care mai multe agenţii federale americane. Administraţia Biden acuză acum oficial Rusia că este responsabilă de acest atac, după cum a lăsat deja să se înţeleagă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite