Polonia continuă să sfideze Uniunea Europeană în privinţa legilor justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurile punitive declanşate de Comisia Europeană la adresa Poloniei ca urmare a controversatelor sale reforme în domeniul justiţiei nu au determinat Varşovia să facă un pas înapoi, ci dimpotrivă.

Decizia Executivului comunitar de a trece la măsuri împotriva Poloniei ca urmare a controversatelor sale reforme privind justiţia nu a avut nici pe departe efectul scontat. Ba din contră. 

La numai câteva ore după ce Comisia Europeană a decis să lanseze procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene contra Poloniei, care ar putea duce la suspendarea drepturilor de vot ale Varşoviei în cadrul Uniunii, preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat că promulgă două legi controversate privind sistemul judiciar, relevă Reuters.

Este vorba despre actele normative referitoare la Curtea Supremă şi la Consiliul Superior al Magistraturii, despre care criticii spun că sporesc controlul politic asupra justiţiei poloneze. 

„Am luat decizia de a semna aceste legi“, a afirmat Duda într-o declaraţie televizată.

Potrivit noilor reglementări, cărora Duda le-a dat undă verde miercuri, Curtea Supremă va putea derula „revizuiri extraordinare“ ale deciziilor finale luate de instanţele inferioare, inclusiv ale celor emise în ultimii 20 de ani, scrie thenews.pl. Totodată, actul normativ prevede scăderea vârstei de pensionare a membrilor Curţii de la 70 de ani la 65 de ani. Totuşi, preşedintele ţării va putea alege judecători autorizaţi să-şi continue activitatea până la vârsta de 70 de ani. 

În acest timp, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii ar permite parlamentarilor să aleagă 15 dintre cei 25 de membri ai acestui for, notează Deutsche Welle. Iar acest fapt se numără printre cele care au alarmat serios Bruxelles-ul.

Acuzaţii dure

Însă preşedintele Poloniei nu vede nicio ameninţare la adresa statului de drept în reforma justiţiei iniţiată de puterea conservatoare de la Varşovia. Şi chiar acuză Uniunea Europeană că minte.

„Mulţi reprezentanţi ai instituţiilor europene spun neadevăruri despre Polonia. Ei mint când spun că schimbările din Polonia duc la încălcarea principiilor statului de drept, în timp ce noi întărim regulile democraţiei“, a afirmat Andrzej Duda, într-un interviu acordat postului Polsat, relevă derstandard.de.

El a afirmat şi că „nu înţelege“ decizia Comisiei Europene de a lansa procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene contra Poloniei.

„Este o decizie pur politică. Ea nu are nimic în comun cu un element de fond. (...) Soluţiile pe care le-am adoptat în Polonia nu diferă de ceea ce există în mai multe ţări europene. Dimpotrivă, aş spune că soluţiile noastre sunt mult mai democratice“, a susţinut Andrzej Duda.

Comisia Europeană a declanşat miercuri o procedură împotriva Poloniei de care nu s-a făcut uz până acum (activarea articolului 7 din Tratatul UE) şi care poate merge până la privarea acestei ţări de drepturile sale de vot în cadrul Uniunii Europene. 

Procedura este însă una complexă, iar pentru eventuale sancţiuni ar fi nevoie de un vot în unanimitate al ţărilor membre (mai puţin cea vizată). Ungaria a anunţat deja că va sprijini Polonia prin utilizarea dreptului său de veto.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite