Polonia, condamnată la CEDO în programul închisorilor secrete ale CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suspecţi de terorism, deţinuţi la Guantanamo
Suspecţi de terorism, deţinuţi la Guantanamo

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a confirmat marţi complicitatea Poloniei în programul de extrădări extrajudiciare ale CIA - care a operat o închisoarea secretă la baza militară Stare Kiejkuty , respingând apelul Varşoviei împotriva deciziei din iulie, relatează portalul EUObserver.

Curtea de la Strasbourg a stabilit în iulie că Guvernul Poloniei a colaborat cu CIA şi a înfiinţat instalaţia secretă de detenţie de la baza militară Stare Kiejkuty. 

CEDO a apreciat totodată că Polonia a eşuat să lanseze o anchetă adecvată cu privire la încălcarea drepturilor omului în cazul a doi bărbaţi, care au fost torturaţi în închisoarea secretă a CIA în 2002 şi 2003.

Polonia a contestat decizia din iulie în apel, la Marea Cameră de cinci judecători a Curţii, în octombrie. Guvernul aflat la putere atunci a argumentat că Procuratura a lansat în 2008 o anchetă penală cu privire la presupuse abuzuri, iar investigaţia este în curs.

Însă judecătorii au respins marţi cererea, decizia din iulie rămânând astfel definitivă.

Acest lucru obligă actualul Guvern polonez să acţioneze rapid împotriva oficialilor polonezi implicaţi.

Potrivit unor critici, Guvernul de la Varşovia recurge la tactici prin care trage de timp, schimbând în mod repetat procurorii şi invocând "securitatea naţională" pentru a ascunde investigaţia.

Potrivit Euronews,, Polonia a fost de acord, miercuri, să plătească compensaţii în valoare de 230.000 de euro celor doi bărbaţi deţinuţi în închisoarea CIA pe teritoriul polonez.

Decizia CEDO va spori totodată presiunea asupra celorlalte state europene să pună capăt secretului în care şi-au înconjurat implicarea în programul global CIA al închisorilor secrete - instituit după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 -, inclusiv România.

Washingtonul a recunoscut că zeci de deţinuţi au fost supuşi torturii, în întreaga lume, fără să se obţină în schimb informaţii folositoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite