Polonia va cheltui 33,6 miliarde de euro pentru modernizarea armatei şi propriul scut de apărare

Polonia va cheltui 33,6 miliarde de euro pentru modernizarea armatei şi propriul scut de apărare

FOTO Arhivă

Polonia va cheltui în următorii zece ani suma de 140 de miliarde de zloţi (33,6 miliarde de euro) pentru modernizarea armatei şi pentru a se dota cu "forţe de disuasiune", a declarat miercuri ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski, relatează AFP.

„Modernizarea forţelor armate este prioritatea noastră pentru deceniul viitor. În acest deceniu vom aloca aproximativ 140 de miliarde de zloţi în acest sens. Vom construi forţe de disuasiune - ne vom procura rachete, elicoptere, vehicule blindate, submarine şi drone", a declart el prezentând în Parlament priorităţile politicii sale.

„Vom dispune de propriul sistem de apărare antiaeriană. Scutul nostru naţional, alături scutul american, va face parte din sistemul NATO. Alianţa Nord-Atlantică rămâne, pentru noi, principalul garant străin al securităţii", a mai spus Sikorski, subliniind că Statele Unite rămân principalul partener al Poloniei din afara continentului europan.

Statele Unite au anunţat vineri restructurarea programului antirachetă, prevăzând instalarea a 14 interceptori suplimentari în Alaska, cu scopul de a face faţă ameninţării nord-coreene. În Europa, unde scutul este menit să blocheze tiruri dinspre Iran, programul vizează în continuare instalarea, până în 2018, a 24 de rachete de interceptare de tip SM3-IIA atât în România, cât şi în Polonia.

În octombrie 2012, ministrul polonez al Apărării Tomasz Siemoniak a estimat costurile cu modernizarea armatei la aproximativ 24 de miliarde de euro pe termen de zece ani.

Polonia, o fostă ţară comunistă cu 38 de milioane de locuitori devenită membră NATO în 1999 şi a Uniunii Europene (UE) în 2004, urmează să îşi modernizeze rapid armata, unele dintre sistemele sale de apărare datând din perioada sovietică.

Spre deosebire de numeroase ţări europene, Polonia, care şi-a menţinut creşterea economică pe timpul crizei mondiale, a păstrat un buget al Apărării la nivelul de 1,95% din PIB.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările