Polonia şi Cehia fac apel la eliberarea „fără condiţii” a observatorilor OSCE

Polonia şi Cehia
fac apel la eliberarea „fără condiţii” a observatorilor OSCE

Prim-ministrul Republicii Cehe, Bohuslav Sobotka. FOTO: MAFRA

Oficiali din echipele guvernamentale ale Poloniei şi Republicii Cehe au făcut apel, sâmbătă, la eliberarea celor 13 observatori OSCE reţinuţi în estul Ucrainei, printre care se află şi ofiţeri din cele două ţări, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un prim mesaj a fost lansat de liderul guvernului de la Praga, Bohuslav Sobotka, cel care a „cerut repunerea în libertate a membrilor misiunii”, între care un locotenent-colonel ceh.

De asemenea, într-un comunicat comun, ministrul polonez de Externe şi cel al Apărării au făcut apel ca „răpitorii să elibereze imediat şi fără condiţii persoanele reţinute, iar comunitatea internaţională să sporească eforturile în favoarea eliberării lor. Sperăm că toate părţile angajate în conflict vor întreprinde demersurile necesare pentru eliberarea inspectorilor", între care un ofiţer al armatei poloneze.

Separatişti proruşi i-au acuzat sâmbătă pe observatorii OSCE că sunt "spioni NATO" şi au afirmat că-i vor elibera numai în schimbul unor "prizonieri" din rândul insurgenţilor proruşi.

La rândul său, Guvernul german i-a îndemnat sâmbătă pe oficialii ucraineni şi ruşi să facă totul pentru eliberarea observatorilor. Patru persoane reţinute sunt germani, a precizat Ministerul german al Apărării. Totodată, Rusia a solicitat şi ea eliberarea observatorilor, dând asigurări că va face tot ceea ce poate pentru a o obţine.

Cei şapte observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa daţi dispăruţi în estul Ucrainei au fost capturaţi de separatişti proruşi la Slaviansk potrivit informării realizate vineri de Ministerul ucrainean de Interne.

„Persoane rămase neidentificate au oprit vineri dimineaţă un microbuz în care erau 13 pasageri, inclusiv şapte reprezentanţi ai OSCE, cinci militari ucraineni şi şoferul. Persoanele capturate se află într-un sediu local al serviciilor speciale ocupat de insurgenţi”, a precizat instituţia guvernamentală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: