Polonia anunţă că se simte ameninţată de un posibil conflict militar între Rusia şi Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic FOTO Reuters
Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic FOTO Reuters

Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a solicitat sâmbătă o reuniune de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, motivând că ţara sa se simte ameninţată de un posibil conflict armat între Rusia şi Ucraina, informează AFP.

„Polonia a solicitat NATO convocarea de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, în virtutea articolului IV al Tratatului de la Washington, deoarece ne simţim ameninţaţi de o eventuală intervenţie militară rusă în teritoriul Ucrainei”, a declarat preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski.

Recent, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat că o reuniune specială cu cei 28 de ambasadori ai ţărilor membre ale Alianţei va avea loc duminică la Bruxelles din cauza „situaţiei grave” din Ucraina.

Sâmbătă seară, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în timpul unei convorbiri telefonice de 90 de minute cu omologul său american, Barack Obama, că Rusia  îşi rezervă dreptul să protejeze interesele sale şi ale populaţiei rusofone în cazul unor „violenţe” în estul Ucrainei sau în Crimeea.

Tot în cadrul zilei de sâmbătă, preşedintele rus a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru a interveni militar în Ucraina.

„Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse vor fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară”, a informat un comunicat al Kremlinului.

De cealaltă parte, Washingtonul a solicitat retragerea trupelor ruse din Crimeea. „A venit timpul ca Rusia să pună capăt intervenţiei sale din Ucraina. Mesajul nostru pentru preşedintele Putin este: retrageţi-vă trupele şi începeţi un dialog internaţional”, a declarat ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power.

Barack Obama l-a sfătuit pe Vladimir Putin să îşi retragă forţele militare din Crimeea, avertizându-l cu o posibilă izolare a Rusiei pe scena internaţională, dacă va permite intervenţii militare în Ucraina. De asemenea, liderul de la Washington l-a acuzat pe omologul său rus că în acest caz Vladimir Putin se face vinovat de încălcarea Dreptului Internaţional prin acţiunea de a mobiliza trupe în Ucraina.

„Prezenţa trupelor militare ruse reprezintă o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, ceea ce constituie o abatere de la legislaţia internaţională. Statele Unite condamnă intervenţia rusă în teritoriul ucrainean”, i-a transmis Barack Obama lui Vladimir Putin.


Citeşte şi:

Putin l-a anunţat pe Obama că Rusia îşi rezervă „dreptul” de a-şi proteja interesele şi cetăţenii din Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o discuţie telefonică de aproape 90 de minute cu omologul său american, Barack Obama, în care a afirmat că Rusia îşi rezervă dreptul să protejeze interesele sale şi ale populaţiei rusofone în cazul unor „violenţe” în estul Ucrainei sau în Crimeea, potrivit unui comunicat al Kremlinului, anunţă AFP.

UPDATE Concluzia şedinţei de la Cotroceni: „România nu este afectată direct de situaţia din Ucraina”

Preşedintele Traian Băsescu a convocat, sâmbătă, la ora 19.00, într-o şedinţă de lucru, structurile de securitate naţională, în vederea discutării situaţiei din Crimeea, informează Preşedinţia.

Rusia declară război Ucrainei. Putin a cerut acordul Dumei de Stat

Vladimir Putin a cerut Dumei de Stat, adică Parlamentului Federaţiei Ruse, acordul desfăşurării de trupe militare pe teritoriul Ucrainei. Acordul este unul formal deoarece Duma de Stat este controlată în totalitate de către acoliţii preşedintelui.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite