Poliţiştii nemţi au recuperat peste 1.500 de picturi, în valoare de un miliard de euro, confiscate de nazişti

Poliţiştii nemţi au recuperat peste 1.500 de picturi, în valoare de un miliard de euro, confiscate de nazişti

Poliţiştii nemţi au recuperat peste 1.500 de picturi, în valoare de un miliard de euro, confiscate de nazişti. FOTO: Reuters.

O colecţie de 1.500 de lucrări de artă, în valoare totală de peste un miliard de euro, confiscată de nazişti în anii 1930 şi 1940, a fost găsită de autorităţile germane în oraşul München, informează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tezaurul identificat de oficialii nemţi include opere ale pictorilor Henri Matisse, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir şi Marc Chagall, potrivit informaţiilor prezentate de revista „Focus”, citată de BBC.

Picturile descoperite au fost declarate ca fiind „degenerate” de către nazişti în anii 1930, aceştia forţând colecţionarii de artă evrei să le vândă la preţuri infime. De asemenea, jurnaliştii BBC afirmă că unele dintre picturi au fost furate de la proprietarii lor.

Tablourile au fost identificate din întâmplare de autorităţile germane la începutul anului 2011, atunci când îl investigau pentru evaziune fiscala pe Cornelius Gurlitt, în vârstă de 80 ani, fiul unui negustor important de artă din München.

După ce au obţinut mandat de percheziţie, poliţiştii au găsit cele circa 1.500 de picturi, dispărute în timpul perioadei naziste. Cornelius Gurlitt a recunoscut că vindea ocazional tablourile atunci când avea nevoie de bani.

„Ne-am dus în apartament asteptându-ne să găsim câteva mii de euro nedeclarate. Am fost însă uimiţi de ce am găsit. De la podea şi până în tavan existau multe cutii de alimente. În spatele acestora am găsit tablourile în valoare de zeci şi sute de milioane de euro”, a declarat un oficial german pentru revista „Focus”.

Cel puţin 200 de lucrări se află pe lista operelor de artă de patrimoniu care lipsesc. În prezent, tablourile au fost mutate într-un depozit securizat din oraşul München. Valoarea totală a lucrărilor de artă recuperate a fost estimată de oficiali la peste un miliard de euro.

Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA estimează că naziştii au confiscat în total aproximativ 16.000 de opere de artă, alte surse menţionand chiar 100.000 de lucrări.


Citeşte şi:

EXCLUSIV Cum au fost prinşi hoţii români care au comis „Jaful secolului“

La împlinirea unui an de la furtul tablourilor din Olanda, procurorul DIICOT Raluca Botea, coordonatorul cercetărilor din acest caz, explică pentru prima dată, într-o întâlnire cu jurnalişti de la un important ziar quality din Olanda, „NRC Handelsblad“, şi de la „Adevărul“, cum i-a prins pe hoţii români
 
 
Trei dintre persoanele care sunt judecate în dosarul privind furtul tablourilor din Muzeul Kunsthal din Olanda, Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu, şi-au recunoscut marţi faptele în faţa instanţei. Unul dintre cei trei a declarat că tablourile nu au fost arse, ci au fost date unui cetăţean ucrainean pe nume Vladimir, care este traficant de opere de artă.
 
 
Colecţia unui fost ministru de extrerne din perioada comunistă, cuprinzând medalii, obiecte de decor şi, mai cu seamă, artă plastică, ajunge în sala de licitaţie după o expoziţie itinerantă de două săptămâni. Tablouri de Ţuculescu, Tonitza, Bălaşa şi Ciucurencu au ieşit în public pentru scurtă vreme şi vor reintra în colecţii private pentru alte câteva decenii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările