Politico: Emmanuel Macron a asigurat victoria Laurei Codruţa Kovesi când a luat hotărârea de a-şi abandona propriul candidat

Politico: Emmanuel Macron a asigurat victoria Laurei Codruţa Kovesi când a luat hotărârea de a-şi abandona propriul candidat

FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România a obţinut o nouă victorie în faţa partidului de guvernământ al ţării, PSD, de această dată câştigând una dintre funcţiile-cheie din UE, notează Politico.

Laura Codruţa Kovesi, care a obţinut condamnări importante pentru politicieni cunoscuţi în România, va deveni primul procuror-şef al UE, după votul ambasadorilor de la Bruxelles, joi.

Ţările UE l-au susţinut, anterior, pe contracandidatul francez al lui Kovesi, Jean Francois Bohnert, în timp ce Parlamentul European şi-a arătat susţinerea pentru româncă. Decizia de joi înseamnă că pregătirile pentru Biroul Procurorului European (EPPO) , care se va ocupa de infracţiuni legate de bugetul Uniunii Europene, pot continua.

Mişcarea este un mare câştig pentru Parlamentul European – în special pentru grupul liberal de centru Renew Europe şi pentru Partidul Popular European (PPE) – care au susţinut-o pe Kovesi. De asemenea, este o victorie şi pentru Emmanuel Macron, care şi-a inversat poziţia în timpul verii şi a susţinut-o mai degrabă pe Kovesi, decât pe francezul Bohnert.

Însă este o lovitură pentru social-democraţii români, care anul trecut au eliminat-o pe Kovesi din fruntea DNA.

Decizia este o victorie „pentru toţi românii care în ultimii ani au susţinut lupta anticorupţie şi au apărat statul de drept, în special în momentele dificile”, a spus Kovesi pentru Digi24, notează sursa citată.

Politicienii români din opoziţie s-au grăbit să revendice victoria lui Kovesi: Alianţa USR PLUS, parte a Renew Europe, a scris pe Facebook că europarlamentarii săi „au făcut difetenţa care a condus la un vot pozitiv”.

De asemenea, preşedintele român Klaus Iohannis a spus că se bucură de victoria lui Kovesi.
„Rezultatul de astăzi este o victorie importantă pentru România, mai ales pentru că a fost obţinut în ciuda faptului că PSD-ul a încercat permanent că blocheze candidatura”.

Însă Politico notează că Macron este cel care a asigurat victoria Laurei Codruţa Kovesi atunci când a luat hotărârea neobişnuită de a-şi abandona propriul candidat, ca parte a strategiei de a întări grupurile liberate din statele estice ale UE.

De asemenea, nominalizarea lui Kovesi pentru şefia Parchetului European i-a permis lui Macron să demonstreze că un cetăţean dintr-un membru UE mai nou va deţine acum un post important în blocul comunitar, în ciuda faptului că statele est-europene nu au poziţii de top în Comisia Europeană sau Consiliul European.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: