Politico: Emmanuel Macron a asigurat victoria Laurei Codruţa Kovesi când a luat hotărârea de a-şi abandona propriul candidat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România a obţinut o nouă victorie în faţa partidului de guvernământ al ţării, PSD, de această dată câştigând una dintre funcţiile-cheie din UE, notează Politico.

Laura Codruţa Kovesi, care a obţinut condamnări importante pentru politicieni cunoscuţi în România, va deveni primul procuror-şef al UE, după votul ambasadorilor de la Bruxelles, joi.

Ţările UE l-au susţinut, anterior, pe contracandidatul francez al lui Kovesi, Jean Francois Bohnert, în timp ce Parlamentul European şi-a arătat susţinerea pentru româncă. Decizia de joi înseamnă că pregătirile pentru Biroul Procurorului European (EPPO) , care se va ocupa de infracţiuni legate de bugetul Uniunii Europene, pot continua.

Mişcarea este un mare câştig pentru Parlamentul European – în special pentru grupul liberal de centru Renew Europe şi pentru Partidul Popular European (PPE) – care au susţinut-o pe Kovesi. De asemenea, este o victorie şi pentru Emmanuel Macron, care şi-a inversat poziţia în timpul verii şi a susţinut-o mai degrabă pe Kovesi, decât pe francezul Bohnert.

Însă este o lovitură pentru social-democraţii români, care anul trecut au eliminat-o pe Kovesi din fruntea DNA.

Decizia este o victorie „pentru toţi românii care în ultimii ani au susţinut lupta anticorupţie şi au apărat statul de drept, în special în momentele dificile”, a spus Kovesi pentru Digi24, notează sursa citată.

Politicienii români din opoziţie s-au grăbit să revendice victoria lui Kovesi: Alianţa USR PLUS, parte a Renew Europe, a scris pe Facebook că europarlamentarii săi „au făcut difetenţa care a condus la un vot pozitiv”.

De asemenea, preşedintele român Klaus Iohannis a spus că se bucură de victoria lui Kovesi.

„Rezultatul de astăzi este o victorie importantă pentru România, mai ales pentru că a fost obţinut în ciuda faptului că PSD-ul a încercat permanent că blocheze candidatura”.

Însă Politico notează că Macron este cel care a asigurat victoria Laurei Codruţa Kovesi atunci când a luat hotărârea neobişnuită de a-şi abandona propriul candidat, ca parte a strategiei de a întări grupurile liberate din statele estice ale UE.

De asemenea, nominalizarea lui Kovesi pentru şefia Parchetului European i-a permis lui Macron să demonstreze că un cetăţean dintr-un membru UE mai nou va deţine acum un post important în blocul comunitar, în ciuda faptului că statele est-europene nu au poziţii de top în Comisia Europeană sau Consiliul European.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite