Politicienii germani nu vor ca „Il Cavaliere” să fie din nou premier

Politicienii germani nu vor ca „Il Cavaliere” să fie din nou premier

Silvio Berlusconi FOTO Reuters

Reîntoarcerea lui „Il Cavaliere” la cârma Italiei nelinişteşte principalii actori ai scenei politice germane, care au lansat în ultima săptămână atacuri mai mult sau mai puţin voalate la adresa lui Silvio Berlusconi. Mai mult, câţiva politicieni germani i-au sfătuit pe italieni să nu voteze cu Berlusconi, care candidează pentru un al patrulea mandat de premier.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble a fost primul care s-a repezit la gâtul lui Berlusconi, notează „Der Spiegel” în ediţia sa online. Într-un interviu acordat săptămâna trecută revistei „L'Espresso”, ministrul i-a sfătuit pe italieni să nu voteze cu Berlusconi la alegerile generale care se vor desfăşura pe 24 şi 25 februarie. „Berlusconi poate fi un strateg de campanie eficient, dar sfatul meu pentru italieni este să nu facă aceeaşi greşeală din nou alegându-l”, a spus Schable.

Un alt ministru al Cabinetului de la Berlin a ieşit la rampă, afirmând în mod voalat că Berlusconi nu este omul potrivit pentru postul de premier. Guido Westerwelle, cel care răspunde de portofoliul Externelor, a declarat marţi pentru cotidianul „Suddeutsche Zeitung” că „oricine ar forma viitorul guvern, accentuăm că calea pro-europeană şi reformele necesare trebuie continuate”. Comentariul lui Westerwelle este clar îndreptat împotriva lui Berlusconi, care are o retorică anti-europeană.

Potrivit „Suddeutsche Zeitung”, Westerwelle urmăreşte cu atenţie campania electorală din IItalia, fiindcă este de părere că Peninsula Italică este „crucială pentru depăşirea crizei datoriei din Europa”.

Mesajul lui Westerwelle a fost reluat, într-o formă puţin subtilă, de şeful comisiei Afacerilor Externe din parlamentul german, Ruprecht Polenz, care consideră că „Italia are nevoie de lideri politici care să militeze pentru viitor, iar Berlusconi nu este, cu siguranţă, unul dintre aceştia”.

Deşi nu s-a exprimat în mod public despre candidatura lui Berlusconi, nici cancelarul Angela Merkel nu este de acord ca „Il Cavaliere” să se întoarcă în postura de premier al Italiei. Mai ales, în condiţiile în care Berlusconi a atacat-o în mod constant în timpul campaniei lui electorale. Chiar săptămâna asta, Berlusconi a spus că Merkel e o „birocrată din Est”, făcând referire la faptul că aceasta a crescut în Germania de Est, dominată de regimul comunist.

Neliniştea politicienilor germani este suscitată de continua ascensiune a lui Berlusconi în sondajele de opinie realizate în ultima perioadă. Potrivit sondajelor publicate cu două săptămâni înainte de alegeri, coaliţia lui Berlusconi este doar la cinci procente distanţă de alianţa de centru-stânga condusă de Pier Luigi Bersani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările