Poliţia italiană a făcut o captură-record de la un mafiot care spăla bani pentru cel mai căutat infractor din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia italiană a făcut o captură record de 1,3 miliarde de euro în bunuri şi bani de la Vito Nicastri, un dezvoltator de energie regenerabilă din Sicilia despre care se spune că nu numai avea legături cu Mafia, ci şi o finanţa, notează presa internaţională. Este cea mai mare captură făcută vreodată de poliţia italiană.

Anchetatorii agenţiei italiene anti-mafia a anunţat miercuri că Vito Nicastri (57 de ani) a fost pus sub supraveghere şi trebuie să nu părăsească localitatea timp de trei ani. Bărbatul este acuzat că nu şi-a declarat la Fisc întreaga avere, informează „Washington Post”, citând Associated Press.

Poreclit de presă „regele eolienelor”, datorită numeroaselor sale companii din domeniul energiei regenerabile - în special parcuri eoline şi solare -, Nicastri a fost „deposedat” de 43 de companii, 98 de proprietăţi imobiliare, printre care case, clădiri, magazine şi terenuri, 66 de conturi bancare, fonduri de investiţii şi carduri de credit.

„Este un sector unde se pot spăla cel mai uşor banii”, a spus Arturo de Felice, directorul agenţiei de investigaţii anti-Mafia. Folosit ca paravan, Nicastri a investit sume mari de bani provenite din activităţile ilicite ale Mafiei, în special şantaj şi trafic de droguri, în proiecte de energie regenerabilă.

De Felice s-a minunat de câte proprietăţi şi bunuri au confiscat agenţii săi. „Aceste bunuri trec direct în proprietatea statului. Este o sumă fără precedent. Suntem foarte mândri, pe bună dreptate”, a spus oficialul italian.

„International Business Times” susţine că Nicastri are legături cu figuri importante din mafia italiană, printre care şi Matteo Messina Denaro, un sicilian mafiot care fuge de justiţie de aproape 20 de ani, considerat cel mai căutat infractor din lume.

Cotidianul britanic „The Daily Telegraph” spun că autorităţile italiene cred că grupurile mafiote Cosa Nostra din Sicilia şi ‘Ndrangheta din Calabria au spălat bani prin intermediul proiectelor de energie regenerabilă, profitând în acelaşi timp şi de subvenţiile oferite de UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite