Poliţia franceză nevoită să recură la gaze lacrimogene pentru a putea demola parţial „jungla“ de la Calais VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calais

Aproximativ 200 de imigranţi din tabăra de refugiaţi de la Calais au atacat forţele ordine, pentru a opri demolarea parţială a “Junglei”. Poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene şi a făcut şi unele reţineri printre imigranţii recalcitranţi.

Autorităţile franceze au iniţiat, luni, demolarea parţială a taberelor improvizate de imigranţi extracomunitari din zona terminalului Calais, la operaţiune fiind prezenţi sute de agenţi ai forţelor de ordine. Douăzeci de muncitori cu două buldozere vor demola zeci de barăci din tabăra de la Calais, supranumită de presă "jungla".

Demolarea ar urma să afecteze între 800 şi 1.000 de imigranţi extracomunitari din tabăra de la Calais, a transmis Prefectura, în timp ce asociaţiile civice susţin că vor fi evacuaţi 3.450 de clandestini.

Tribunalul administrativ din Lille a respins, săptămâna trecută, recursul unor asociaţii care se opuneau evacuării unei părţi a taberei de la Calais

Circa 150 – 200 de imigranţi din tabăra de refugiaţi de la Calais au atacat forţele ordine, pentru a opri demolarea parţială a “Junglei”, aflată în curs, relatează Reuters.

 Poliţia a folosit gaze lacrimogene, după ce refugiaţii au aruncat cu pietre şi au incendiat trei adăposturi improvizate.

calais

Anterior, o persoană a fost arestată pentru a încercat să oprească cei 20 de muncitori trimişi de autorităţi să înceapă demolarea.

 ONG-ul “Solidaritate cu migranţii din Calais”, care insistă ca toată lumea să beneficieze de dreptul la liberă-circulaţie, a anunţat că luni dimineaţă oamenii care nu au plecat de bună-voie au fost ameninţaţi că vor fi arestaţi.

“Li s-a spus oamenilor că au o oră la dispoziţie să plece. ’Plecaţi fie în containere, fie în Centrul de Primire şi Orientare, fie în corturile albastre din nordul (taberei – n.r.)’, dar acestea sunt într-o stare deplorabilă. Oamenii se uită cum le sunt distruse adăposturile”, a povestit o reprezentantă a asociaţiei Găzduire pentru Migranţi, citată de BFMTV.

În weekend, autorităţile au inspectat zona şi le-au cerut migranţilor stabiliţi acolo să plece. Guvernul a anunţat anterior că a pus la dispoziţie încă 500 de locuri în centrele de primire pentru cei care părăsesc “Jungla”.

Termenul limită pentru ca circa 1.000 de migranţi să părăsească partea de sud a taberei a expirat marţi.  Potrivit autorităţilor, nu vor fi demolate spaţiile publice, precum locurile de rugăciune sau şcolile. Oficialii au insistat, însă, că trebuie să demoleze tabăra din cauza condiţiilor mizere de acolo, ce riscă să provoace epidemii.

În plus, migranţi din”Junglă”, disperaţi să ajungă în Marea Britanie, se bat adesea cu forţele de ordine, dar şi cu şoferii de TIR.

Activiştii au acuzat Guvernul francez că lasă sub cerul liber, în plină iarnă, oameni care nu au unde să se ducă. În plus, mulţi refugiaţi sunt reticenţi să plece de teamă că vor fi reţinuţi sau pentru că nu au documente de identitate.

Majoritatea celor care locuiesc în “Junglă” provin din Orientul Mijlociu, Afganistan şi Africa şi încearcă să traverseze Canalul Mânecii pentru a ajunge în Marea Britanie.

Peste 600 de imigranţi, deportaţi din Belgia în Franţa în ultima săptămână

 Autorităţile belgiene au deportat în Franţa peste 600 de imigranţi de la introducerea controalelor la frontiera comună, în urmă cu o săptămână, anunţă Parchetul federal belgian citat de site-ul cotidianului Le Figaro.

"De la introducerea măsurilor de securitate au fost deportate în Franţa 619 persoane, dintre care 334 erau deja pe teritoriul belgian şi 285 la frontieră", potrivit unui comunicat al Parchetului.

Belgia a anunţat, marţea trecută, introducerea temporară a controalelor la frontiera cu Franţa, din cauza eventualului aflux de imigranţi care ar putea fugi din zona Calais, unde sunt programate operaţiuni ale poliţiei contra clandestinilor.

Din cauza operaţiunilor de la Calais, Belgia a anunţat introducerea temporară a controalelor la frontiera cu Franţa. Mii de imigranţi extracomunitari aşteaptă de câţiva ani în această zonă pentru a putea ajunge în Marea Britanie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite