Polemică în Franţa, după ce Frontul Naţional le-a interzis unor jurnalişti să participe la petrecerea de după alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece instituţii media franceze, inclusiv Mediapart, au denunţat duminică “interdicţia” de a asista la evenimentul organizat de Frontul Naţional după cel de-al doilea tur de scrutin, relatează Le Figaro. În semn de solidaritate, jurnaliştii de la Liberation, Le Monde şi Les Inrocks au anunţat că vor boicota evenimentul.

Jurnalişti ai portalelor Buzzfeed, Mediapart, Les Jours, Rue89, StreetPress, Politico, Bondy Blog, Explicite, Brut, Konbini, dar şi de la săptămânalul Politis şi de la emisiunea Quotidien difuzată de  TMC, au anunţat pe Twitter că nu au primit acreditare din partea formaţiunii de extremă-dreapta.

“În semn de solidaritate cu colegii noştri, redacţia Liberation, care nu ştie la momentul scrierii acestor rânduri dacă este afectată de măsură, a decis să nu meargă la evenimentul organizat de partidul de extremă-dreapta. Aceste măsuri antidemocratice şi contrare libertăţii de informare trebuie să înceteze, la fel ca şi intimidarea jurnaliştilor la aceste mitinguri”, a anunţat într-un articol Johan Hufnagel, director-adjunct al Liberation.

“În semn de solidaritate, boicotăm şi noi evenimentul electoral al FN”, a anunţat săptămânalul Les Inrocks pe Twitter.

La primul tur de scrutin, Mediapart, Quotidien şi un jurnalist de la Marianne, coautor al unei cărţi de investigaţie despre Marine Le Pen, nu au primit acces la petrecerea electorală de la Hénin-Beaumont, în Pas-de-Calais, unde a aşteptat rezultatele Le Pen.

Asociaţiile de jurnalişti de la aproape 40 de instituţii media, inclusiv AFP, au semnat o petiţie între cele două tururi de scrutin, prin care au protestat faţă de decizia FN de a “alege presa autorizată să o urmărească pe Marine Le Pen” şi au denunţat “o încălcare a libertăţii” de informare.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite