Ploaia i-a salvat de la moarte pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Irina?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
spion rus restaurant

Fostul agent dublu Serghei Skripal şi fiica sa Iulia erau supravegheaţi de cel puţin cinci ani de serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU), susţin autorităţile britanice care investighează legăturile dintre otrăvirea familiei Skripal şi moartea lui Gareth Williams, un spion MI6 ucis cu opt ani în urmă. Cei doi au reuşit să supravieţuiască atacului cu agentul neurotoxic datorită ploii care a spălat substanţa de pe clanţa uşii locuinţei lor.

„Potrivit informaţiilor noastre, interesul serviciilor de informaţii ruse pentru Skripal datează cel puţin din 2013, atunci când conturi de email ce aparţineau Iuliei Skripal au fost vizate de specialişti cibernetici ai GRU“, subliniază Mark Sedwill într-o scrisoare adresată secretarului general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, publicată vineri de agenţia de presă Press Association.

„În anii 2000, Rusia a lansat un program ce viza testarea mijloacelor pentru transportarea de agenţi de război chimici şi formarea de personal pentru unităţile specializate în utilizarea acestor arme. Acest program prevedea studiul de mijloace pentru administrarea de agenţi neurotoxici, inclusiv prin aplicarea pe clanţele uşilor. În ultimul deceniu, Rusia a produs şi stocat mici cantităţi de Noviciok în cadrul aceluiaşi program“, susţine Mark Sedwill, cu referire la numele substanţei utilizate, potrivit Londrei, pentru otrăvirea lui Skripal şi a fiicei lui.

Potrivit lui Sedwill, laboratorul militar britanic din Porton Down, specializat în cercetări chimice şi biologice, a determinat că „cele mai puternice concentraţii“ de agent neurotoxic au fost „descoperite pe clanţa uşii“ la intrarea în domiciliul lui Serghei Skripal la Salisbury (sud-vestul Marii Britanii).

„Prin urmare, credem în continuare că doar Rusia dispune de mijloace tehnice, de experienţă operaţională şi mobilă de atac împotriva lui Skripal“, conchide responsabilul britanic. „Nu există altă explicaţie plauzibilă“, subliniază el.

Fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au reuşit să supravieţuiască atacului cu agentul neurotoxic datorită ploii care a spălat substanţa de pe clanţa uşii locuinţei celor doi.

Pentru ca acţiunea să fi avut deznodământul scontant, substanţa Noviciok avea nevoie de condiţii uscate pentru a fi letală la contacul cu pielea. Aerul umed din Salisbury, în luna martie, a dus la degradarea agentului şi la pierderea calităţilor esenţiale, potrivit The Sun.

Într-un interviu acordat „Kommersant FM“, Vil Mirzaianov, chimistul rus care  a lucrat 26 de ani la GosNIIOHTe, principalul centru militar al Uniunii Sovietice pentru producţia de arme chimice, şi care a fugit în anii 1990 în SUA, a explicat că  neurotoxina „Noviciok“, care este de 10 ori mai puternica decât orice substanta neuroparalitica cunoscută, dar poate fi folosita în mod eficient numai atunci când aerul este uscat – cel putin în aceste condiţii a fost testat preparatul în epoca sovietică: „În Şihanî [regiunea Saratov ] pe poligon, unde aerul este uscat, sau chiar la Nukus [nord-vest Uzbekistan] – unde, în general, nu există ploi”, a explicat Mirzaianov.

„Dezavantajul acestei otravi este vulnerabilitatea la umiditate, adica este un compus chimic instabil. Această substanţă este stabilă numai în absenţa umidităţii şi a apei“ – spune Mirzayanov. Cu toate acestea, atacul chimic a avut loc pe 4 martie în Anglia, cunoscuta pentru clima sa proverbial de umeda.

Potrivit experţilor britanici, substanţa a fost impregnata pe mânerul uşii casei lui Skripal din Salisbury. „Când au aplicat-o, a început imediat reacţia de hidroliză şi în acest timp concentraţia substanţei scade de câteva ori. Prin urmare, ei au fost supusi unei doze neletale, tocmai deoarece concentraţia substantei a scăzut ..“ – explică chimistul.

„În aceste condiţii substanţa putea fi folosită doar de un idiot care nu ştie nimic despre proprietăţile chimice ale Noviciok”, concluzionează Mizaianov.

De asemenea, omul de ştiinţă respinge presupunerea că „Noviciok” putea fi obtinut pe cale artizanală: „Dacă este un produs cu puritate crescuta, desigur, acest lucru se poate obtine doar în laborator. Şi nu în orice laborator, ci doar într-un centru de înaltă calificare cu experienţă în lucrul cu substanţe otrăvitoare. Sa spui ca un amator a produs-o in garaj – este un basm”.

Fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica acestuia, Iulia, au fost otrăviţi în 4 martie la Salisbury (sud-vestul Angliei). Premierul britanic Theresa May a declarat în 12 martie că Serghei şi Iulia Skripal au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic de tip militar din grupul de agenţi Noviciok, dezvoltat de Uniunea Sovietică în perioada 1970-1980.

Iulia Skripal a fost externată recent, după ce a stat 5 săptămâni în spital, dar autorităţile britanice nu au dezvăluit unde este ţinută, în timp ce Serghei Skripal se mai află, încă, sub supravegherea medicilor.

Autorităţile britanice investighează legăturile dintre otrăvirea familiei Skripal din Salisbury şi moartea lui Gareth Williams, un spion detaşat la MI6, ucis cu opt ani în urmă.

Serghei şi Iulia Skripal au fost otrăviţi de aceiaşi agenţi ruşi care l-au ucis şi pe spionul MI6 Gareth Willams, al cărui trup neînsufleţit a fost găsit într-o geantă, în apartamentul său din Londra, a declarant un fost agent KGB, potrivit The Sun.

Gareth Willliams, în vârstă de 31 de ani, ar fi fost şantajat să devină agent dublu, fiind şantajat că este travestit pentru că, în locuinţa sa au fost descoperite haine de femeie în valoare de 15.000 de lire, o perucă şi mai multe truse de machiaj.

Acest şantaj ar fi avut loc deoarece fostul spion ştia de infiltrarea unui agent rus în Cartierul General al Comunicaţiilor din cadrul Guvernului britanic.

Ulterior, Gareth Willims a fost găsit, fără viaţă, abandonat într-o geantă în cadă din propriul apartament.

Lavrov acuză OIAC că „manipulează rezultatele anchetei“ 

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat joi că analizele de laborator „confirmă descoperirile Marii Britanii în ceea ce priveşte identitatea agentului chimic toxic folosit la Salisbury“. Substanţa chimică este de o „mare puritate“, a precizat organizaţia, fără a stabili totuşi responsabilităţi în acest caz, în care Londra acuză Moscova şi în care aceasta din urmă îşi susţine nevinovăţia.

Şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a acuzat Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) că a manipulat rezultatele anchetei sale privind otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal pentru a acuza Rusia.

Potrivit lui Lavrov, care a precizat că Rusia a primit aceste informaţii în mod confidenţial, laboratorul elveţian din Spiez, specializat în ameninţări chimice, a trimis către OIAC rezultatele analizei sale asupra unor eşantioane prelevate de la Salisbury (sudul Angliei), unde Serghei Skripal şi fiica acestuia, Iulia, au fost otrăviţi.

„Substanţa BZ a fost descoperită în toate eşantioanele. BZ este un agent neurotoxic (...), această substanţă era în serviciu în Marea Britanie, în Statele Unite şi în alte ţări ale NATO. Ea nu a fost folosită niciodată în URSS sau în Rusia“, a declarat şeful diplomaţiei de la Moscova.

„BZ nu a fost menţionată în raportul OIAC. Ne întrebăm de ce această informaţie, care reflectă concluziile specialiştilor laboratorului din Spiez, a fost omisă din acest document“, a continuat ministrul rus.

„Şi dacă OIAC infirmă colaborarea sa cu laboratorul din Spiez, va fi interesant să le ascultăm explicaţiile“, a mai spus Lavrov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite