Planul de război al Federaţiei Ruse, în viziunea vice-amiralului Igor Kabanenko, fost şef-adjunct al Marelui Stat Major al Forţelor Armate ale Ucrainei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această informaţie a apărut cu peste două ore în urmă pe pagina de facebook a vice-amiralului Igor Kabanenko, fost şef-adjunct al Marelui Stat Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Inserez mai jos textul în limba ucraineană, urmat de traducerea în limba română care îmi aparţine:

Путінський план війни:

1. Швидко приєднати Крим до РФ та наростити ударне угруповання російських військ в Криму.
2. Діями сил спеціальних операцій і засланців-деструктивщиків створити після 16-го березня сприятливу ситуацію для ударів 20 арміі на Донецькому напряму, 3 арміі на Луганському напряму та 106 дивізії на Киів та частиною сил кримського угруповання розсекти Украіну і вийти до Дніпра.
3. Удар основних сил кримського угруповання повести на одеському напряму, попередньо підготовивши підґрунтя на місцевому рівні та за сприянням з Придністров'я.
 
5. На п'ятій-сьомий день створити підконтрольну дугу Луганськ-Донецьк-Миколаїв-Одеса-Тирасполь, чим відрізати Украіну від моря. 
6. Після цього з позиції сили розпочати переговори про статус-кво нових кордонів, в яких нашу державу буде перетворено у континентальний анклав без виходу до моря, з вкрай обмеженими транзитними можливостями та геополітично не важливий. 

Planul de război al lui Putin:

1. Anexarea rapidă a Crimeii de către Federaţia Rusă şi creşterea numerică a grupării forţelor armate ruse din Crimeea.
2. Acţionând prin intermediul forţelor speciale şi a diversioniştilor, a se crea după 16 martie o situaţie favorabilă ofensivei Armatei a 20-a a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse pe direcţia Doneţk, a Armatei a 3-a pe direcţia Lugansk şi a Diviziei 106 în direcţia Kiev. De asemenea, unităţi ale grupării FA ale FR din Crimeea vor întretăia Ucraina şi vor atinge linia Niprului.
3. Lovitura principală a grupării FA ale FR din Crimeea se va da pe direcţia Odesei, în prealabil pregătindu-se terenul la nivel local prin utilizarea asistenţei din Transnistria.
4. În zilele a 5-a - a 7-a a se crea linia de control Lugansk-Doneţk-Nikolaev-Odesa-Tiraspol, blocându-se accesul Ucrainei la Marea Neagră.
6. Ulterior, a începe, de pe poziţii de forţă, negocieri cu privire la status-quo-ul noilor frontiere, în rezultatul cărora ţara noastră va fi lipsită de ieşire la mare, transformată într-o enclavă continentală, cu posibilităţi de transport extrem de reduse şi fără importanţă geopolitică

Comentariu1: Am găsit aceste informaţii într-un comentariu pe facebook, pe contul activistului grupului ucrainean "Rezistenţa Informaţională", directorului Centrului de Studii Militar-Politice de la Kiev, Dmitrii Timciuk, la o postare a acestuia. 
Sursa mesajului nu este falsă, într-adevăr aparţine fostului şef-adjunct al Marelui Stat Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, vice-amiralul Igor Kabanenko, fiind postat cu două ore în urmă pe profilul său de facebook. Informaţia a fost deja preluată în presa ucraineană. 

Având în vedere atât situaţia încordată din regiune, cât şi faptul că aceste date au, totuşi, o logică, am decis să le postez aici în originalul ucrainean şi traducerea românească însoţite de o hartă a Ucrainei, pentru a putea vedea cum arată acea linie a frontului stabilizată, conform informaţiilor, în jurul datei de 22-23 martie.

Comentariu2: Desigur, conducerea rusă ar putea renunţa la acest plan de atac, dacă el este valabil, şi ar putea acţiona conform altuia. Dar dacă acest plan este valabil şi dacă se va respecta calendarul, atunci începând cu data de 22 martie vom asista la utilizarea propriu-zisă a teritoriului R. Moldova din stânga Nistrului în scopul agresiunii împotriva Ucrainei, caz în care nu poate fi exclusă repetarea scenariului din Crimeea şi anexarea efectivă a "R.M.N" la Federaţia Rusă. De asemenea, nu pot fi excluse nici acţiuni militare ruseşti "preventive" pe malul drept al Nistrului, probabil însoţite şi de acţiuni de tip diversionist cu scopul provocării de violenţe. 

Un fapt care mai curând confirmă decât infirmă scenariul prezentat mai sus este suplimentarea forţelor ruse din Transnistria cu 700 de militari din trupele speciale ale armatei ruse, lucru care s-ar fi petrecut deja în ultimele 24 de ore, şi care a fost anunţat în presa ucraineană, cu referire la acelaşi grup, "Rezistenţa Informaţională", şi la acelaşi activist, Dmitrii Timciuk. Informaţia care vizează Transnistria a fost publicată sub formă de comentariu cu peste opt ore în urmă, pe pagina lui Dmitrii Timciuk, cu titlul "Date operative ale grupului "Rezistenţa Informaţională".

Concluzii:

Eu nu pot să mă pronunţ cu privire la valoarea de adevăr a informaţiilor prezentate de vice-amiralul Kabanenko şi de grupul "Rezistenţa Informaţională" privitoare la suplimentarea trupelor ruse din Transnistria, nu este treaba mea, ci a celor abilitaţi în acest sens. Asistăm în aceste zile la un război informaţional ruso-ucrainean cu reverberaţii în întreaga lume şi, evident, fiecare parte încearcă să-şi consolideze poziţiile şi să atragă noi forţe, de o parte sau alta, în conflictul care ia turaţii. Aşadar, nu putem exclude nici posibilitatea ca partea ucraineană, chiar prin ofiţeri superiori din armată, să dorească şi ea intoxicarea informaţională a comunităţii internaţionale, în primul rând a vecinilor Ucrainei.

Am publicat acum aceste informaţii pentru că în actuala situaţie trebuie să luăm în seamă orice ne priveşte. Noi, societatea, presa, cetăţenii s-o luăm, dacă vrem, ca pe o nouă petardă informaţională, sau ca pe o piesă valabilă din puzzle, în sensul existenţei unui grad de adevăr în aceste informaţii. Cu alte cuvinte, să luăm notă. Mai departe, e misiunea specialiştilor în domeniul militar să se pronunţe şi să dea aprecieri.

Şi cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Dacă scenariul de mai sus este veridic şi va fi pus în practică, mai avem 14 zile, două săptămâni, până când Republica Moldova va fi atrasă în conflict.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite