Planul lui Putin de invadare a Ucrainei începe să prindă contur. Rusia a lansat manevre militare în coasta fostei republici sovietice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a lansat manevre militare în mai multe regiuni situate la frontiera cu Ucraina, cu scopul de a verifica pregătirea pentru luptă a trupelor din cadrul forţelor terestre, a anunţat joi Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

Circa 8.500 de militari ruşi participă la exerciţii militare în apropiere de graniţa cu Ucraina în cadrul cărora este folosită artilerie şi numeroase lansatoare de rachete, a informat joi Ministerul Apărării rus, relatează Reuters

"Unităţile şi diviziile din cadrul forţelor armate intensifică exerciţii pe teren, în poligoane din regiunile Ristov, Belgorod, Tambov şi Kursk", a anunţat ministerul într-un comunicat, precizând că aceste manevre vor continua până la sfârşitul lui martie.

"Scopul principal al măsurilor este verificarea aptitudinii trupelor de a efectua exerciţii de luptă în locuri necunoscute şi în poligoane netestate", a precizat el.

În cursul manevrelor, trupele urmează să efectueze deplasări şi să se asigure că sunt capabile să se mişte pe terenuri necunoscute fără să fie reperate. Ele urmează să efectueze şi exerciţii de tir de luptă.

O serie de înregistrări video şi fotografii postate pe Internet prezintă deplasări de blindate, fără să fie posibil să se stabilească în mod exact unde se desfăşoară deplasările.

Ministerul a declarat totodată, pentru agenţia oficială Itar-Tass, că alte exerciţii ale unor unităţi de paraşutişti, la care participă aproximativ 4.000 de militari, 36 de avioane şi aproximativ 500 de vehicule militare se desfăşoară în regiunea Rostov.



Miercuri, adjunctul ministrului rus al Apărării Anatoli Antonov a anunţat că Moscova a autorizat Ucraina să efectueze un zbor de observare în spaţiul aerian rus, pentru a se asigura că nu există o ameninţare la adresa securităţii Ucrainei, fără să precizeze însă când va fi efectuat zborul. Rusia a efectuat deja, în perioada 26 februarie-6 martie manevre în districtele militare Central şi Vestic.

Ministrul ucrainean interimar al Apărării Igor Teniuh a declarat că la graniţele de sud-est ale Ucrainei şi în Crimeea se află 220.000 de militari ruşi. El a mai spus că aceştia dispun de 1.800 de tancuri, peste 400 de elicoptere, 150 de avioane şi circa 60 de nave. În plus, serviciile speciale ucrainene au anunţat, ieri, că au arestat în regiunea Kerson (sud) o „patrulă de recunoaştere a armatei ruse“, venită din Crimeea pentru a strânge informaţii despre unităţile ucrainene din zonă, relatează AFP.

image


Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Andrei Parubi, a declarat că dacă aceste trupe se pun în mişcare, pot ajunge în numai câteva ore la Kiev“, estimează responsabilul ucrainean. El a adăugat însă că trupele ucrainene „sunt distribuite în aşa fel încât pot respinge atacurile din orice direcţie“.

Grupul de recunoaştere, afirmă SBU într-un comunicat, a pătruns în regiune evitând punctele de control de la frontiera administrativă dintre Crimeea şi restul Ucrainei. Comandantul acestui grup este un ofiţer rus născut în 1981 şi originar din regiunea Riazan (200 de kilometri sud-est de Moscova), dar care folosea un paşaport ucrainean, pe numele Evgheni Arbuzov, născut în 1986, potrivit serviciilor speciale. Arestat fiind, el ar fi recunoscut, potrivit aceleiaşi surse, că a căutat informaţii despre barajele de control şi mobilizarea forţelor ucrainene.

image

Fostul consilier Putin Andrei Illarionov a susţine că planul liderul de la Kremlin nu se opreşte la Crimeea ci ar urmări să pună mâna şi pe estul Ucrainei, să anexeze şi alte oraşe mari, inclusiv Harkov, Doneţk , Dnepropetrovsk , Lugansk, Zaporoje , Herson şi Odessa.

De altfel, preşedintele Rusiei i-ar fi spus deputatului ucrainean, fostului conducător al Mejlisului tătarilor din Crimeea, Mustafa Dzhemilev, că Ucraina s-a retras din Uniunea Sovietică „nu prea legitim“. Dzhemilev le-a povestit jurnaliştilor ucraineni, după convorbirea telefonică cu Vladimir Putin, transmite UNIAN.



"I-am spus lui Putin că cea mai importantă este problema integrităţii teritoriale a Ucrainei, pentru că încălcarea ei reprezintă încălcarea acordului care a fost semnat de către ţările garante - SUA, Marea Britanie şi Rusia în 1994, în schimbul renunţării noastre la armele nucleare. I-am vorbit despre consecinţele posibile dacă acesta va fi încălcat, inclusiv că nimeni nu va avea încredere în astfel de aranjamente şi fiecare ţară care are capacitatea financiară va tinde să achiziţioneze propriile arme nucleare şi Ucraina nu este o excepţie", - a spus Dzhemilev.

"Pe marginea acestui subiect – integritatea teritorială a Ucrainei – Putin a replicat că autoproclamarea independenţei Ucrainei nu a fost în concordanţă cu legislaţia URSS, care prevedeau procedura de ieşire din componenţa Uniunii“, a subliniat Dzhemilev.

image

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Vestul s-a împăcat cu ideea că Rusia înhaţă Crimeea Occidentul joacă acum la intimidare pentru a descuraja Mosova să intre şi în partea de est a Ucrainei, unde se află populaţie rusofonă.

Putin are nevoie de un război pentru a justifica căderea economică a Rusiei În acest moment Federaţia Rusă şi-a pierdut locul de Mare Putere. Acest lucru datorită faptului că mentalitatea în societatea rusă este una primitivă, violentă, în care forţa primează. De 200 de ani Rusia a investit în forţă şi deloc în educarea societăţii, ba mai mult, valorile apărute accidental au fost suprimate.

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin, partea a IV-a. Cum îl descrie fosta nevastă, Liudmila Putina Zvonurile nu au cruţat cuplul Vladimir şi Liudmila Putin, cu mulţi ani înainte de oficializarea divorţului circulând nenumărate speculaţii legate de infidelităţi şi abuzuri care au destrămat un mariaj de 30 de ani. Animozităţile între cei doi foşti îndrăgostiţi au făcut-o pe Liudmila să-l numească „vampir”, iar el a vociferat că nu o poate suporta „mai mult de trei săptămâni”.

Adevărul Live: Analiza de risc a unui conflict militar regional în zona Mării Negre Senatorul Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, a fost invitat la emisiunea Adevărul Live, în cadrul căreia a discutat cu jurnalistul Cristian Unteanu despre actuala criză din Ucraina, ţară ameninţată de către Rusia.

Adevărata faţă a lui Vladimir Putin III. Petele de umbră din timpul celor trei mandate ale actualului lider de la Kremlin Odată cu începutul noului mileniu, Rusia avea să intre într-o nouă eră istorică, recunoscută nouă astăzi atât datorită progreselor, cât şi a eşecurilor, la conducerea căreia s-a aflat Vladimir Putin. Se împlinesc în curând mai bine de 14 ani de când Putin concentrează în mâinile sale puterea absolută în Rusia, mandatele sale de premier şi preşedinte fiind marcate de mai multe evenimente, unele dintre ele controversate.

Ucraina se simte trădată de puterile garante şi vrea să se întoarcă la armele nucleare Kievul ia în calcul reînarmarea cu arsenal nuclear, dacă puterile mondiale garante refuză să impună pactul de securitate, denumit Memorandumul de la Budapesta, a anunţat parlamentarul ucrainean, Pavlo Rizanenko, membru al partidului Udar, condus de Vitali Kliciko.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite